promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Borzasztóan megdrágulhat az üzemanyag, óriási inflációhoz vezethet a frissen kirobbant konfliktus?
Borítókép:  Profilmedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az izraeli-palesztin helyzet érzékenyen érinti az olaj árát, ezért az üzemanyag drágulására és inflációnövekedésre kell készülni.​

Sajnos az izraeli-helyzet máris érezteti a hatását a világpiacon, legalábbis több nyersolaj-keverék ára megugrott a hét elején (A Brent 87,83 dollárra, a West Texas Intermediate 89 dollárra drágult hétfőn). 

Noha Izrael nem kőolaj-kitermelő ország, a világ legfontosabb tranzit útvonalai közül több is a környékén halad át, így a nyersanyagok szempontjából korántsem mellékes, hogy mi történik a Gázai-övezetben. A fő útvonalak közül az egyik legfontosabbat az az Irán ellenőrzi, amelyik feltételezhetően támogatta a Hamász akcióit.

Erről a Wall Street Journalnak nyilatkoztak a Hamász és a Hezbollah magas rangú tisztviselői, de az Egyesült Államok külügyminisztere, Anthony Blinken múlt hét vasárnap úgy nyilatkozott, hogy nem találtak erre utaló bizonyítékot. A helyzet mindenesetre roppant feszült.

Az iráni olajra jelenleg is vonatkoznak bizonyos szankciók, ezeket azonban nem érvényesítik olyan szigorúan. Ez azonban könnyen változhat, főleg ha bizonyítást nyer az, amit a két militáns csoport állít. A Gázai-övezetben kialakult fegyveres konfliktus folyamatos bizonytalanságban okoz a térségben, kőolaj árának hét eleji szokatlan ingadozása is ennek a terhére írható.

Ha a kiugrésok tartósak maradnak, az a világ több pontján is az inflációt táplálná, elsősorban az üzemanyag drágulása az, amit a cégeknek be kell építeniük az árképzésükbe. Európa különösen veszélyeztetett helyzetben van ebből a szempontból, így Magyarországon is drágulással lehetne számolni, amennyiben a nyersanyagok ára valóban tartósan megugrik.

Egyelőre azonban nyugodtak lehetünk, mert az üzemanyag ára ezen a pénteken csökkent, a benzin és a gázolaj is 20-20 forinttal lett olcsóbb.

Izrael a múlt héten hivatalosan is hadüzenetet hirdetett a Hamász ellen, miután a terrorszervezet rakétatámadásokat intézett Izrael ellen, behatolt az ország területére, és a rengeteg túszon túl számos izraeli állampolgárt megöltek.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás