promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jön a változás a hazai boltokban, a kormány bejelentésén mindenki ledöbbent
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kormány nem csak a kötelező akciózást hosszabbítja meg a hazai boltokban.

Régebben még kikapcsolódás is lehetett lemenni a boltba Magyarországon, és körbenézni, hogy milyen újdonságot találjunk magunknak reggelire, ebédre, vagy éppen vacsorára. Most már a többség csak azt figyeli, hogy ne hagyjon ott rengeteg pénzt a végén, így csak a legalapvetőbb alapanyagokat vásárolja be, persze ezekből is kevesebbet, mint régen. Az infláció miatt érezhetően vissza is esett a boltok forgalma.

Persze a kormány igyekszik helyrebillenteni az egyensúlyt, amennyire tudja. A kötelező akciókat az eredeti, szeptember végi határidőről az év végéig meghosszabbították. Közben a hatóságok is ellenőrzik a boltokat, hogy betartják-e ezeket az akciókat, de ezzel nem igazán volt probléma.

A Miniszterelnökség jelenleg úgy látja, hogy a multik amellett, hogy nagyobb mértékben emelik áraikat, mint azt a gazdaság indokolná, a magas árak miatt kieső fogyasztói keresletcsökkenést látva rejtett áremelésekkel vagy a minőség rejtett csökkentésével trükköznek annak érdekében, hogy tovább növeljék profitjukat. Ezt a szakirodalom zsugorinflációnak (angolul „shrinkflation”) hívja, amely arra utal, hogy egy adott termék vagy szolgáltatás ára bár változatlan marad, csökken a kiszerelés mérete vagy akár romlik a termék vagy szolgáltatás minősége.

Egy termék ára, ha a gyakorlatban nem változik, miközben kiszerelése a korábbi 100 grammról 90 grammra csökken, akkor valójában több mint 10 százalékos „áremelést” kell elszenvednie a fogyasztóknak.

A kormány szerint A zsugorinfláció különösen azért fogyasztóellenes, mert a multik kihasználják, hogy a vásárlóknak kevésbé tűnik fel a mennyiségi vagy minőségi változás a csomagolásokon, figyelmük többnyire az árcédulákra koncentrálódik. A vásárlók megtévesztése ellen azonban most a leghatározottabban fel fognak lépni és igyekeznek megakadályozni a trükközést. Ez remélhetőleg eredményes is lesz a jövőben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás