promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ki akarja rúgni rákos beteg asszisztensét egy magyar orvos, végkielégítést sem hajlandó fizetni

Ki akarja rúgni rákos beteg asszisztensét egy magyar orvos, végkielégítést sem hajlandó fizetni

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Sztorik & Olvasói levelek
Kategória fejléc
Promotions

A közösségi média maradt az egyetlen felület, ahol megoldást várhatott a kálváriájára.

Magyarországon semmi sem védi a munkavállalókat – írja egy kommentelő a Threads-en ahhoz a témához, amit egy nő indított, aki megalázó és döbbenetes helyzetbe került a munkahelyén, beszámolója pedig elborzasztotta az embereket:

„A főnököm, aki orvos, ki akar rúgni, mert rákos lettem, most ott tartunk, hogy végkielégítést sem akar adni 8 év munkaviszony után sem. Az onkológus nagyon izgul értem, hogy a stressztől nehogy visszatérjen a rák. Mondjátok meg miért akarják az asszisztenseket kisemmizni? Mert nekem úgy alakult az életem, hogy nem volt lehetőségem elvégezni az orvosit? Ötlet? A fizetésemet is lecsökkentette, és vett még fel mellém még két asszisztenst”

– írja a kétségbeesett posztjában a nő.

Munkajogász segíthet

Mindenki a védelmére kelt, ám ebben a helyzetben sajnos ez mit sem ér, így többen is azt javasolták, hogy forduljon munkajogászhoz, aki segíthet neki a kialakult helyzetet megnyugtató módon rendezni.

„Egyenlő bánásmód elve első körben, fizetés csökkentését mire alapozza? Kevesebb a munkaidőd? Ha nincs erről új szerződésed, amit aláírtál, akkor nem jogszerű. Kirúgni nem fog tudni, ahhoz komolyabb indok kell, ha meg a rák az indok, akkor támadható a bíróságon és meg is nyerted az ügyet. Aki meg azzal jön, hogy kis embernek nincs pénze, van lehetőség állami segítséget igénybe venni pont az olyanoknak, akik egy pert ilyen esetben nem tudnának finanszírozni”

– írta egy másik kommentelő.

A szenvedő alany azt is elárulta, hogy pszichiáterhez jár, hogy feldolgozza a jelenlegi élethelyzetét, volt olyan is, aki szerint az érintett orvostól sürgősen el kell venni a praxisát, hogy még véletlenül se foglalkozhasson emberekkel. Ugyanakkor a jog őt is ugyanúgy védi, így a neve nem került nyilvánosságra.

A tanács, miszerint érdemes munkajogász segítségét igénybe venni, valóban hasznos, továbbá ingyenes jogsegélyszolgálatokat is célszerű felkeresni, ahol a jogellenes munkaviszony megszüntetése esetén munkaügyi per előkészítésére is lehetőség van, valamint a munkaügyi szabályzatok felülvizsgálatát is kérhetik, ha azt nem megfelelőnek találja a munkavállaló.

Érdemes átlapozni a munka törvénykönyvét is, amelyben a munkáltatóra és a munkavállalóra vonatkozó passzusok részletesen szerepelnek, ezek pontos ismerete pedig szintén segítheti a munkavállalók érdekérvényesítését.