promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ez kell a legkülönlegesebb magyar pörköltbe, senki nem ismeri a titkos összetevőt

Ez kell a legkülönlegesebb magyar pörköltbe, senki nem ismeri a titkos összetevőt

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc

Jelentősen eltér az összes többi változattól.

Nemzeti ételünk, a pörkölt

Ha van étel, ami a magyarok számára nem csak egy egyszerű fogás a tányéron, akkor az a pörkölt. Ahány ház, annyi szokás, annyiféle változata alakult ki: főzik csirkéből, disznóból, marhából, minden bizonnyal már vegetáriánus változatok is léteznek, olyan embert pedig nem igazén találni, aki nem szereti.

A sok változat között van akad olyan, ami erősen kiemelkedik a mezőnyből: a karcagi birkapörkölt. Ez a változat a magyar alföld egyik legőszintébb, legősibb hagyományának íze - aki egyszer megérzi az illatát egy perzselő nyári napon, ahol füst és paprika keveredik a levegőben, az soha nem felejti el.

Mitől különleges ez a változat?

Az igazi karcagi birkapörkölt az elkészítés módjában több fronton is eltér a klasszikus receptektől. Már az indulás is más: ez a változat nem bográcsban fő, hanem egy vaskos falú, háromlábú vasfazékban. Ebből eredően nincs állítgatás, mint a bográcsnál - itt nem lehet a lánghoz igazítani az edényt.

A tűzzel óvatosan kell bánni: ha kevés a parázs, a hús nem puhul, ha túl sok, lekap az étel és oda az íze - tulajdonképpen szaktudást igényel az elkészítése.

A karcagiak egybehangzó véleménye szerint a módszer ősmagyar gyökereket hordoz: visszanyúl a nomád időkbe, amikor az étel még megszentelt volt, nem sok helye volt a finnyáskodásnak. A mai napig így készítik Karcagon - az idő változik, de a recept szinte érintetlenül él tovább.

Igazi hungarikum

Mindezek után nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem véletlenül lett hungarikummá nyilvánítva 2013-ban.

A birkát itt nem „leveszik a csontról”, hanem egészében tisztelik meg azzal, hogy minden része belekerül. A főzés legelején nem a hagyma, hanem a hús pirul: először sercegni kezd, amíg ki nem fehéredik. Szigorúan csak ezután jön a hagyma, a fűszerek, majd sorban a perzselt és megtisztított fejhús, a hosszában kettévágott lábak, a farok, a csíkokra vágott pacal - minden rész számít, semmi sem megy veszendőbe

Egy régi, 1920-as években készült fénykép is tanúskodik erről a hagyományról: férfiak állnak a vasfazék körül, tüzet raknak, kavarnak, figyelnek. Sajnos a fénykép nem ágyazható be, de IDE kattintva megtekinthető.

Így készül egy igazi karcagi birkapörkölt: