promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ez a lecsó titkos összetevője, így még sosem etted, ez lesz a kedvenced

Ez a lecsó titkos összetevője, így még sosem etted, ez lesz a kedvenced

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc

Tudunk újat mondani a magyar konyha egyik alapételéről.

Lecsó, a magyar konyha alapvetése

Sok kétség nem férhet hozzá, hogy a lecsó a magyar konyha egyik alapvető étele - bár statisztika nincs róla, de komolyabb összegben mernénk fogadni rá, hogy nem nagyon van olyan háztartás hazánkban, ahol még nem készítették el ilyen vagy olyan formában.

A lecsó nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik: paprika, paradicsom, hagyma, víz és türelem - némi sóval és borssal feldobva máris fejedelmi lakoma készíthető. Elkészíthető otthoni körülmények között, de a bográcsozásoknak is állandó sztárja.

Honnan ered?

Mivel ennyire beépült a kollektív magyar tudatba, könnyen gondolhatnánk azt, hogy biztosan nagyon régre nyúlik vissza az eredete, ez azonban helytelen következtetés, már csak azért is, mert mind a paradicsom, mind a paprika csak Amerika Kolumbusz általi "felfedezése" után került be Európába, ráadásul eleinte csak dísznövényként kezelték, mire bekerült a konyhákba, el kellett telnie jó pár évtizednek-évszázadnak.

Eleinte ráadásul csak Európa mediterrán részén terjesztették, hazánkban leginkább a török hódoltság alatt kezdett elterjedni, így a legnagyobb jóindulattal is csak pár száz éves ételnek lehet nevezni a lecsót, de ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy nagy karriert fusson be.

Mivel lehet feldobni a klasszikus receptet?

Bár sokak számára szentségtörésnek tűnhet, de vannak módok, ahogyan még tovább lehet bolondítani ezt az ételt: jól ismertek a hússal vagy tojással készülő variációk, de ennél rafináltabb megoldások is léteznek.

Különböző beszámolók szerint két összetevő is van, ami nagyon képes feldobni az ízét: ez a két dolog a padlizsán és a tejföl. A padlizsán a Közel-keleten alapvető élelmiszernek számít, régiónkban inkább Erdélyben használják, a tejföl viszont szinte minden magyaros ételhez remekül megy.

Talán még ennél is különlegesebb megoldás, ha Dél-Európa felé vesszük az irányt és fetasajttal bolondítjuk meg - minden beszámoló szerint remek karaktert ad neki, az pedig garantált, hogy a vendégek is szeretni fogják.

Íme a fetasajtos verzió: