promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Pincefelújításba kezdett a férfi, de amit lent talált, arra nem volt felkészülve

Pincefelújításba kezdett a férfi, de amit lent talált, arra nem volt felkészülve

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc

Azonnal elözönlötték a hatóságok a helyszínt. 

Rejtett történelem egy francia pincében: középkori csontvázak és szarkofágok felfedezése

Egy francia férfi, miközben a pincéjét újította fel Corbeil-Essonnes-ben, egy Párizs melletti városban, döbbenetes felfedezést tett: több tucat középkori csontvázat és tíz szarkofágot talált. Az első csontvázra 2024 elején bukkant rá, és azonnal értesítette a régészeket, akik azóta egy 52 négyzetméteres területen 38 sírt tártak fel, melyek a Kr. u. 3. századtól a 10. századig terjedő időszakból származnak. Az ásatás jelentős régészeti értéket képvisel, hiszen új információkat nyújt az ókori és kora középkori temetkezési szokásokról, valamint a lakosság életéről ebben az időszakban​.

Temetkezések hét évszázadon át

A régészek megállapították, hogy a temető használata közel 700 éven át tartott. Az első temetkezések a késő római korból, a Kr. u. 3. századból származnak, míg a legutóbbi sírok a 10. század körül keletkeztek, amikor a térség már a frank uralom alatt állt. A sírokat párhuzamos sorokban helyezték el, ami arra utal, hogy a temetkezési szokások több száz éven keresztül változatlanok maradtak. A temető létezése már korábban is ismert volt, de eddig a régészek úgy gondolták, hogy a temető kizárólag a korai középkor idejére nyúlik vissza. Az új felfedezés azonban arra enged következtetni, hogy a területet már az ókor végén is temetkezésre használták​.

Gipszszarkofágok: egyedi temetkezési gyakorlat

A tíz szarkofág közül, amelyeket a pincében találtak, mindegyik a Meroving-korszakból származik, amely a Kr. u. 5. és 8. század közötti időszakra tehető. Ezek a szarkofágok gipszből készültek, ami egy viszonylag gyakori temetkezési gyakorlat volt Île-de-France területén, különösen a középkor korai szakaszában. Érdekes módon, míg más helyszíneken gyakori, hogy egy szarkofág több személy maradványait is tartalmazza, itt minden egyes koporsóban csak egy testet találtak. A szarkofágok egyszerű kialakításúak voltak, nem díszítették őket bonyolult motívumokkal, azonban az egyik sír tetején egy faragott kőtömb volt, amelyen rozetta és kereszt motívumokat találtak. Ezek a díszítések gyakran megtalálhatók a keresztény imahelyek homlokzatain, de temetkezési célokra is használhatták őket​.

A csontvázak elemzése

A feltárt csontvázak most laboratóriumi vizsgálatok alá kerülnek, ahol a régészek meghatározzák az elhunytak nemét, életkorát és egészségi állapotát. Ezek az adatok segíthetnek a kutatóknak jobban megérteni az akkori emberek életkörülményeit, étkezési szokásait és egészségi állapotát. Az ásatások során talált maradványok arra is lehetőséget adnak, hogy a kutatók mélyebb betekintést nyerjenek a temetkezési szokások változásába a késő római kortól egészen a középkor kezdetéig​.

További felfedezések lehetősége

A szakértők úgy vélik, hogy a most feltárt temető sokkal nagyobb lehetett, mint amit eddig felfedeztek. Ezért a kutatók további ásatásokat terveznek a terület körül, hogy feltárják a temető teljes kiterjedését. A közeli ásatások során korábban már találtak egy középkori kápolna maradványait, de ez az első alkalom, hogy a temető területén is folytattak feltárást. A kutatók remélik, hogy az újabb felfedezések tovább gazdagítják ismereteinket az ókori és középkori Párizs lakosságáról és temetkezési szokásaikról​.

forrás: livescience.com