promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Eltemették a híres magyar színészt, sosem láthatod a sírját

Eltemették a híres magyar színészt, sosem láthatod a sírját

Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions

Hatalmas titok övezi a halálát, alig maroknyi ember tudja a választ.

Darvas Iván, eredeti nevén Darvas Szilárd, 1925. június 14-én született a mai Szlovákia területén található Bején. Noha születése és neveltetése polgári családban történt, egész életében olyan eleganciát és finomságot sugárzott, hogy sokan arisztokrata származásúnak hitték. Ez a félreértés részben annak köszönhető, hogy a Szent-Iványi család kastélyában látta meg a napvilágot, ahol édesapja, Darvas János, uradalmi titkárként dolgozott.

Darvas János újságíróként is tevékenykedett, így a család gyakran költözött, attól függően, hogy éppen hol kapott munkát. Így kerültek hosszú időre Prágába, ahol Darvas Iván a kisgyermekkorát töltötte. 1939-ben a család Budapestre költözött, és itt érettségizett Darvas, majd megkezdte tanulmányait a Színiakadémián. Mivel édesanyja orosz származású volt, kiválóan beszélte a nyelvet, ami lehetővé tette számára, hogy 1945-ben, mindössze 20 évesen, tolmácsoljon egy orosz katonai alakulatnak.

Alig 21 évesen beleszeretett a nála 11 évvel idősebb Tolnay Kláriba, s bár az iránta érzett szerelme mindent elsöprő volt, hét év után véget ért a kapcsolatuk. Ezt követően Darvas nem sokkal később feleségül vette Házy Erzsébet operaénekesnőt, de a második házasságából sem született gyermek. 1972-ben, negyvenhét évesen új életet kezdett Morocza Irén fotóssal, aki két gyermekkel ajándékozta meg a színészt.

A színészlegenda karrierjét az 1954-ben forgatott Liliomfi indította be igazán, alakításával pedig azonnal elnyerte a közönség szívét. Bár karaktere inkább drámai szerepekre predesztinálta, komédiákban is lenyűgöző volt. Két évvel később, az 1956-os forradalom idején forradalmi bizottságot alapított, és mindent megtett, hogy kiszabadítsa testvérét, Attilát a börtönből. A megtorlás időszakában ezért 32 hónap börtönbüntetést kapott, majd Kistarcsára internálták, és hosszú évekig nem mehetett színház közelébe.

A börtönévek után segédmunkásként dolgozott a metróépítésnél és egy fröccsöntő-üzemben. Munkatársai megdöbbentek, hogy a híres Liliomfi főszereplője velük együtt dolgozik. Végül 1963-ban újra színpadra állhatott Miskolcon, majd újra Budapesten is játszhatott. Számos filmben szerepelt, mindemellett számtalan színházi szereplése is emlékezetes maradt.

Élete utolsó éveiben sokat betegeskedett; szívével és veséjével is súlyos gondjai voltak. Darvas Iván 2007. június 3-án, 81 esztendős korában hunyt el. Halálát követően hamvait a család magához vette, s azóta sem tudni, hol található a korszakos színész végső nyughelye.

Forrás: ujsagmuzeum.hu