promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megrázó események vetettek véget minden idők egyik leghíresebb szerelmének, Darvas Iván ezt már nem bírta elviselni a börtönben
Borítókép:  Fortepan / Révész György
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szerelem több mint tíz éven át tartott, de ezt már nem élhette túl.​

Legendás szerelem volt az övék, ám a börtönéveket és a megpróbáltatásokat még az ő kapcsolatuk sem élte túl. Két színészlegendánk, Darvas Iván és Tolnay Klári kapcsolata filmbe illő szerelemnek indult, ám a tragédiák amik később sújtották őket, örökre véget vetettek a mesés szerelemnek.

Darvas Iván az első feleségét, legendás színésznőnket Tolnay Klárit még 1946-ban ismerte meg az Eurüdiké próbáján.

Én voltam a huszonegy éves, névtelen, kezdő senki, míg színpadi partnernőm harminckét éves, karrierjének, nőiségének, varázsának diadalmas csúcsán álló, országos hírű, gyönyörűséges nagy sztár volt. Felforrt körülöttünk még a levegő is

– emlékezett vissza szerelmük kezdetére későbbi könyvében Darvas Iván.

Az ifjú Darvas az  Eurüdiké próbáján rohant egészen hihetetlen módon töltötte meg tartalommal s érzelemmel a színpadot. Tolnay Klári, a korszak dívája pedig ezeket a pillanatokat a sötét nézőtérről figyelte.

Később aztán a legendás színésznő így beszélt ezekről a percekről:

Hogyan láttam őt akkor? Szőke, fitos pofikája vibrált. Amit produkált, kezdetleges volt, de annyi érzelem, annyi érzés áradt belőle, hogy tele lett vele a színpad. Ekkor döbbenetesen tört rám valami kimondhatatlan érzés, hogy én ilyen embert még nem láttam. Ez teljesen fejbe vágott…

Ezek után pedig nem is csoda, hogy a harmadik próbán már szerelmespárrá is váltak. Darvas Iván mindössze huszonegy esztendős volt akkor, Tolnay Klári pedig, aki egyedül nevelte Zsuzsa nevű lányát, tizenegy évvel idősebb volt nála. Ám a korkülönbség mit sem zavarta a párost és egy év múlva össze is házasodtak.

Szerelmük pedig több mint tíz évig tartott, a két színész egy évtizeden keresztül rajongásig szerették egymást. Kapcsolatuk pedig még azt is kibírta, hogy a feltűnően jóképű Darvas Iván egy rövid, ámde igencsak heves légyottba kerüljön a gyönyörű kolleginával, Váradi Hédivel, aki akkor épp a szintén legendás Bessenyei Ferenc élettársa volt.

Tolnay Klári azonban annyira szerette férjét, hogy ezt is megbocsátotta neki, sőt az a pletyka járja, hogy még azt is elnézte neki, hogy a saját lánya, a nővé cseperedő Zsuzsa a  már nem csak pótapaként tekintett rá. Házasságuk első válságára Darvas Iván később így emlékezett vissza:

Míg azelőtt semmilyen problémát, csöpp lelkiismeret-furdalást sem okozott, hogy egyfajta tréfás, felelőtlen, ártatlan poligámiában éljek, mostantól kezdve szigorú, monogám életformára álltam át. Nem sokáig. Beköszöntött a házasságunkban az a bizonyos kritikus hetedik év, és kiderült, semmivel se vagyok különb bármelyik magam korú kollégánál. Világossá vált számomra, hogy esendő, bűnös lélek vagyok…

Valamit azonban mégsem élt túl a kapcsolatuk, Darvas Ivánt ugyanis politikai okokból bebörtönözték 1956-ban bebörtönözték, s bár Tolnay látogatta fogsága alatt közben kapcsolatba került Mensáros Lászlóval. Ezt pedig már nem élte túl a frigyük, elhidegültek egymástól, s színészóriásunk szabadulása után, 1958-ban el is váltak.

 

Az álompár kapcsolata tehát véget ért. Darvas Iván pedig később újra- nősült, a Kossuth-díjas énekes-színésznőt, Házy Erzsébetet vette el. Tolnay Klári azonban a haláláig egyedül maradt.

Forrás: story.hu / Blikk

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás