promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
30 évvel fiatalabb fiatal fiúkra bukott Jászai Mari, meghökkentő dolgok derültek ki a legendás magyar színésznőről
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Jásza Mari egyetlen férfi mellett sem tudott letáborozni.

Szinte bizton állíthatjuk, hogy nincs olyan ember hazánkban aki ne hallott volna legendás színésznőnkről Jászai Mariról, akinek nevét a mai napig többek között az egyik legrangosabb színházi díj és a híres neves Margit-híd előtt található tér is viseli. Jászai Mari szerelmi élete azonban egyáltalán nem alakult annyira fényesen mint a karrierje.

A színésznőnek már a gyerekkora is sanyarú volt és nagyon sok megpróbáltatáson kellett keresztülmennie. Ezek után pedig nem is csoda, hogy 17 éves korában kinézte magának a szintén színész, Kassai Vidort, akihez később feleségül is ment.

Ám nem azért, mert beleszeretett volna.  Színészkörökben Kassait mondták a legműveltebbnek , akinek egy egész szobányi könyve volt és még festett is. Miután összeházasodtak Kolozsvárra szerződtek, de nem volt boldog a házasságuk, Jászai Mari ugyanis férjére semmilyen formában nem számíthatott.

Sőt a színésznő még éhezett is, a keresetét színpadi ruhákra költötte, és hogy legyen mit ennie, az utcán szedegette össze a kenyér- és sajthéjakat. Kassai Vidor azonban mindeközben jól élt, egyszer adott kölcsön 20 krajcárt a feleségének, de ezt is folyton felemlegette. Nem is csoda, hogy Végül elváltak, Jászai Mari pedig ezt követően soha többé nem ment férjhez.

"Engem nagyon lenézett, nagyon megvetett, mint afféle nagy úr szeretőjét, őt szemeltem ki megmentőmül. Nem szerelemből, azt még soká nem ismertem, hanem azt mondták róla, hogy a legműveltebb ember."

- emlékezett vissza kettejük kapcsolatára Jászai Mari a naplójában, amibe itt bele is lehet hallgatni:

Jásza Marit egyébként egész életében férfifalónak tartották, férfiak jöttek-mentek az életében, ő azonban legbelül nagyon szenvedett:

"Gyötörtem magamat és szégyenkeztem. A leghitványabbnak, jellemtelennek, csapodárnak tartottam magam."

- vallotta be emlékirataiban. Jászai Marinak a fennmaradt információk szerint szerelmi kapcsolata volt többek között Feszty Árpáddal, Reviczky Gyula költővel, akivel annak halálos ágyán szakított – egy pályakezdő költő, Szomory Dezső kedvéért. Ennek a kapcsolatnak pedig végül az vetett véget, hogy a besorozástól rettegő Szomory Párizsba menekült.

A színésznő azonban élete talán legnagyobb szerelmével egészen későn 58 éves korában találkozott, ő pedig nem volt más, mint a nála 28 évvel fiatalabb orvos, Plesch János. A mindent elsöprő szerelem ugyanakkor amilyen gyorsan jött, olyan váratlanul véget is ért, mégis ez lehetett színésznő életének legjelentősebb és legmélyebb szerelmi románca.

"Ha megszeretek valakit, rögtön átadom neki magam teljesen, testestől-lelkestől és hasonló határtalan, feltétlen odaadást várok tőle. De még ez sem elég! A legcsekélyebb gyarlóságra, amit észreveszek: kiábrándulok és futok új ideál után. Szerelemben és barátságban egyformán."

- boncolgatta viharos szerelmi életét Jászai Mari a naplójában. És hogy miért is alakulhatott ennyire szerencsétlenül a szerelmi élete, azt nem is lehetne jobban leírni az alábbi tőle származó idézetnél:

"Sosem volt méltó társam a színpadon. Az életben sem. Én mindig szárnyalni akartam, és a hősöm mindig a föld felé húzott."

Forrás: Dívány / Blikk

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás