promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Lehullt a lepel a Star Wars egyik leggyűlöltebb karakteréről, Jar Jar Binks egyáltalán nem az, akinek gondoltuk

Lehullt a lepel a Star Wars egyik leggyűlöltebb karakteréről, Jar Jar Binks egyáltalán nem az, akinek gondoltuk

Borítókép:  Profimedia/Mary Evans/AF Archive/Lucasfilm
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions

Jar Jar Binks valószínűleg a Star Wars előzményfilmek leggyűlöltebb karaktere, és ez a most kiderült turpisság okot ad arra, hogy még jobban utáljuk.

A Star Wars-univerzumban számos népszerű rajongói elmélet létezik, egyik pedig hihetetlenebb, mint a másik. Van azonban egy olyan elmélet, mely viszatekintve és alaposan átnézve az eseményeket, nagyon is igaznak látszik. Ezt erősíti meg az is, hogy Ahmed Best, aki az előzménytrilógiában Jar Jar hangját adta, visszatért a Star Warshoz a Mandalóri 3. évadában.

Ez a lépés volt az, ami arra késztette a rajongókat, hogy újra megvizsgálják Jar Jar tetteit, melyek tagadhatatlanul előkészítették az utat a Galaktikus Birodalom felemelkedéséhez. 

A kérdés az, hogy ezek a tettek véletlenek vagy szándékosak voltak-e, ugyanis a súlyos eshetőség az, hogy Jar Jar Binks lehet, hogy egy Sith Nagyúr, aki csak előadja, hogy egy bohóc.

Noha első pillantásra erőltetettnek tűnhet, vannak közvetett bizonyítékok, melyek arra utalnak, hogy az elmélet nagyon is megállja a helyét. A Darth Jar Jar elmélet mozgatórugója az, hogy Binks olyan abszurd módon ügyetlen volt, hogy az már a színjáték határát súrolja. Ha pedig kicsit jobban belegondolunk, ez egy tökéletes álca egy Sith-tanoncnak, aki be akart szivárogni a Köztársaságba, hiszen ő lenne az utolsó, akire bárki gyanakodna. 

Még Qui-Gon Jinn szerint is értelmetlen Jar Jar minden megmozdulása, míg Obi-Wan Kenobi „szánalmas életformának” nevezte. Túlzott ügyetlensége tehát egy masszív alibi. Sőt, Palpatine-nak sikerült éveken át a jóindulat álcája mögé rejtőznie, miközben a Jedi Rend orra előtt tevékenykedett. Vajon Jar Jar is megtehette ugyanezt?

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a komédia kedvéért Jar Jar gyakran adott elő olyan akrobatikus mutatványokat, melyekre csak az Erő használói képesek. Ezeket a mozdulatokat általában halálközeli élmények során használta, megmentve őt a veszélytől. Természetesen a hatás kedvéért elviccelte, de talán több van ebben, mint ami elsőre látszik.

Noha a fentebb felsorolt bizonyítékok megdönthetetlennek tűnnek, bizonyára akadnak olyanok, akik nem hiszik el, hogy Jar Jar valójában egy Sith Nagyúr. Ez az utolsó mondat nekik szól: talán emlékezhettek arra, hogy amikor Yoda először került bemutatásra A Birodalom visszavágban, egy öreg, naiv és kissé buta karakterként ábrázolják, aztán hamar kiderült, hogy a látszat ellenére bölcs és hatalmas, s talán a legerősebb Jedi mester.