promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így lett 40 éve Csernák János Han Solo hangja a Star Warsban
Borítókép:  TV2 Play
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Így kapta meg Csernák János Han Solo karakterét szinkronizálásra.

Csernák János hazánk egyik legismertebb szinkronszínésze. Annak ellenére, hogy többször is láthattuk különböző televíziós műsorokban, arcról nem biztos, hogy sokan felismernék, de ha meghallják a hangját, azonnal rávágják, hogy ő Harrison Ford és Liam Neeson magyar hangja. A színész nemrég egy kellemetlen botrányba került, ugyanis lecserélték őt az egyik újonnan bemutatásra került Liam Neeson-filmben, mivel a szinkronstúdió nem akarta megfizetni neki azt a pénzt, amit kért a munkáért. Ez mélységesen felháborította a rajongókat, és most pontosan ugyanez zajlik a hamarosan érkező Deadpool és Rozsomák körül is, miután kitudódott, hogy a Disney nem tart igényt Sinkovits-Vitay András hangjára; még úgy sem, hogy az elmúlt 24 évben mindig ő szinkronizálta Hugh Jackman Farkas karakterét.

Csernák János nélkül el se tudnánk ma már képzelni akár Han Solo, akár Indiana Jones karakterét, annyira egybeforrt a hangja mindkét figurával. Ráadásul annyira passzolt Harrison Fordhoz az ő orgánuma, hogy gyakorlatilag azonnal megkapta a munkát, amikor a legelső, 1977-ben bemutatott Star Wars-film szinkronját csinálták. A Csillagok háborúja első szinkronváltozata 1984-ben készült, amikor Csernák János 32 éves volt.

A szinkronszínész nemrég a Duna Televízión futó Magyarország, szeretlek! című műsorban szerepelt, ahol elmesélte, hogyan is kapta meg annak idején Han Solo karakterét. Csernák János elmondása szerint ott ült a Pannónia Filmstúdió büféjében, amikor a Balázs Béla-díjas szinkronrendező, Márkus Éva odalépett hozzá, hogy van-e pár perce, mert akkor mutatna neki valamit. Bevitte a vetítőbe, bejátszották a Csillagok háborúja egyik jelenetét, amiben Harrison Ford beszél, majd megkérdezte tőle, hogy volna-e kedve megcsinálni. Csernák igent mondott, és onnantól kezdve övé volt a munka.

Magyarország, szeretlek! - Harrison Ford magyar hangja

A Magyarország, szeretlek! múlt heti adásában beszélt arról Csernák János, hogyan alakult úgy, hogy ő lett Harrison Ford hangja. Önöknek melyik a kedvenc filmjük, amiben ő volt a magyar hang? #dunatv #magyarorszagszeretlek #humor #video

Posted by Duna Televízió on Friday, May 24, 2024


Márkus Éva egyébként nagyjából 170 filmnek volt a szinkronrendezője: 1952 és 1985 között volt a Pannónia Filmstúdióban - de közben a Magyar Rádióban is rendezett -, aztán 1987-től a Magyar Tudományos Akadémia kísérleti stúdiójában működő Rexfilm, majd 1988-tól a Duna TV szinkronrendezőjeként dolgozott.

Neki köszönhetjük tehát, hogy Csernák János lett Han Solo magyar hangja, illetve később emiatt kapta meg az Indiana Jones-t is, hiszen annyira passzolt Harrison Fordhoz, hogy nem akarták lecserélni. Hozzá kell tenni, hogy később más színészek is kölcsönözték Ford hangját különböző filmekben (például Az elnök különgépében), de amikor újabb részek készültek a Star Warsból és az Indiana Jonesból, természetesen visszahívták Csernák Jánost.

Nézd meg, mely magyar színészek adták a Star Wars főszereplőinek a hangjait:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás