promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megfejtették a Mátrix-filmek zöld kódsorait, rendkívüli titokra derült fény

Megfejtették a Mátrix-filmek zöld kódsorait, rendkívüli titokra derült fény

Borítókép:  Profimedia/Mary Evans/AF Archive/Warner Bros
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions

A Mátrix az egyik legmeghatározóbb és legismertebb alkotás a filmtörténelemben, mégis van egy olyan érdekesség a filmsorozat kapcsán, amitől garantáltan dobsz egy hátast.

Meglehet, hogy a Mátrix a kedvenc filmsorozatod, Keanu Reeves pedig a kedvenc színészed, az viszont szinte biztos, hogy erről az érdekességről még soha nem hallottál. 

Már 25 éve annak, hogy a Mátrix című korszakalkotó sci-fi megjelent a mozikban. Lana és Lilly Wachowski, a film írói és rendezői pedig szó szerint vették a társadalom mint rendszer metaforát, amit a valóság technológiai alapjait jelképező zöld kódsorok használata is bizonyít az első film fináléjában. 

Végül ezek a szörnyen bonyolultnak tűnő kódsorok váltak a filmsorozat ikonikus nyitójelenetévé, sőt. A fekete háttéren futó zöld kódsorok mára a cyberpunk képi világának alapjaivá váltak.

Nagyon sokan próbálták már megfejteni ezeket a kódokat, de meglepő módon az egész világon senkinek sem sikerült rájönnie arra, hogy mit jelenthetnek. Mi most eláruljuk a titkot, de jobb, ha ehhez először leülsz.

Az ikonikus függőleges zöld kódsorok valójában japán szusi receptek. 

Bizony, a "kódok" valójában néhány ízletes szusiétel receptjei voltak. Ha tudsz japánul és nagyon figyelsz, észreveheted, hogy a hiragana, katakana és kanji karakterek "koktélja" a bonyolultnak tűnő kódsor. Joggal merülhet fel a kérdés a rajongókban, hogy mégis honnan jött az ötlet? 

Simon Whiteley gyártásvezető szerint a zöld kódsorok forrása a felesége japán receptkönyve volt. A gyártásvezető meglepő leleplezése előtt mindenki abban a hitben volt a filmek alapján, hogy a kódsor az interaktív idegstimuláció programozási nyelve, de ezentúl biztosan másképp tekintünk majd rá.