promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sosem láthattad még így a Parlamentet, megdöbbentő érdekességeket mutatunk nemzetünk Országházáról
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Magyar Parlament, amely Budapest ikonikus épülete, számos érdekes jellemzővel rendelkezik. Az alábbiakban bemutatjuk néhány furcsaságot és azok történelmi háttérét.

Az Országház országunk legjelentősebb épülete és aligha akad olyan ember hazánkban, aki nem ismerné azt fel. Láttuk már millió képen, élőben is majdnem ugyanennyiszer, azonban van néhány dolog, ami biztosan neked is meglepetést fog okozni.

Biztosan nem tudtad például, hogy a Parlamentben két ugyanolyan ülésterem található. Az egyik terem a Képviselőház, míg a másik a Felsőház (ma Országgyűlés és a Főrendiház). Az üléstermek megegyező méretűek és kialakításúak, ezért ismétlődnek a berendezési elemek, mint például a székek és az asztalok. Ennek az oka a magyar politikai rendszer és hagyományok tiszteletben tartása, amely kettős parlamenti rendszert alkalmaz.

Ha alaposan közbejárunk a Kossuth téren, akkor a Mezőgazdasági Minisztérium falán rengeteg, apró bronzgolyót találunk, melyek egy szomorú eseményre és egy hosszabb múltra tekintenek vissza. Ezek a nyomok a 1956-os forradalom és szabadságharc idején keletkeztek, amikor az épületet lőtték az ostromló erők. A nyomok helyére végül bronzgolyókat illesztettek, pontosan 150 darabot, melyeket Callmeyer Ferenc tervei alapján készítettek el.

A Magyar Parlament lenyűgöző magassága körülbelül 96 méter, ez egy viszonylag ismertebb tény. Az már azonban kevésbé az, hogy ezt a magasságot nem véletlenül választották, hanem a történelmi jelentőséggel bíró szemben lévő Budavári Palotával, azaz a királyi várral való kapcsolat miatt. A parlament épületének magassága megegyezik a Budavári Palota kupolájának magasságával, ezáltal harmonikus látványt és összhangot teremtve a két épület között.

A régi Néprajzi Múzeumnak is érdekes kötődése van a Parlamenthez:

Az eredeti tervek szerint a régi néprajzi múzeum terveit a Magyar Parlament tervrajzának szánták, erre adták be javaslatként. Az építész, Hauszmann Alajos tervezte a régi néprajzi múzeumot az 1880-as években.

Azonban a Magyar Parlament épületének terveit végül Steindl Imre készítette, nem a régi néprajzi múzeum terve nyerte el a díjat.

Azonban az épület tervrajza annyira tetszett a bizottságnak, hogy mindenképp szerették volna felhasználni, így mindenképpen el akarták készíteni. Bár eredetileg a régi néprajzi múzeum a Magyar Parlament közelében, a Kossuth Lajos tér és a Duna közötti területen tervezték megépíteni, később a tervek és az építkezés során változások következtek be. Végül a régi néprajzi múzeum nem az eredeti tervek szerinti helyszínen, hanem a budapesti Városligetben épült meg. Az építkezés a múzeum tervezése után hosszú idővel, 1908-ban kezdődött, és végül 1913-ban fejeződött be.

Visszatérve a Palamentre, következzen az építészeti stílusa és még néhány érdekesség a belső tereiről: A Magyar Parlament neogótikus, ami a 19. század végén és a 20. század elején divatos volt Európában. Az épületet a brit Parlament és a firenzei Palazzo Vecchio építészeti elemei inspirálták. A neogótikus stílus jellemzője az ívelt ívek, a bonyolult faragások és a gazdag díszítések használata.

A díszes belső terek: A parlament belső terei rendkívül díszesek és gazdagok. Az épületben található aranyozott díszítések, márvány oszlopok, faragott faművesség, freskók és mozaikok pompázatosan mutatnak. Az Országgyűlés teremében különösen impozáns a félkupolás mennyezet és a hatalmas üvegablakok, amelyek természetes fényt engednek be.

Az Országgyűlési könyvtár: A Magyar Parlamentben található egy lenyűgöző könyvtár is. Az Országgyűlési könyvtárban több mint 500 000 kötet található, amelyek a magyar történelemmel, politikával és jogi szakterületekkel kapcsolatosak. Az épületben található egy egyedülálló könyvtárszoba, amely díszes polcokkal és freskókkal van díszítve.

A látogatható területek: A Parlament épülete számos területet kínál a látogatóknak, beleértve az Országgyűlés teremét, a díszlépcsőt, a kincstárat és az emlékhelyeket. A látogatók bejárhatják ezeket a területeket, és betekintést nyerhetnek a magyar történelembe és a parlamenti folyamatokba. Idegenvezetett túrák is rendelkezésre állnak, amelyek lehetőséget nyújtanak a részletes információk megismerésére.

Biztosan rengeteg titkot rejtenek még a falai, talán ezek közül többet még fel sem fedeztek. Az azonban biztos, hogy az épület kulturális és történelmi fontossága, valamint lenyűgöző építészeti jellege teszi ezt egyedülállóvá és látványossággá Magyarországon.

Forrás: wikipedia.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás