promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lövések a Parlamentben: ellenzéki képviselő támadt a házelnökre, aki később miniszterelnök lett
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Három lövéssel is megpróbálta elhallgattatni a házelnököt a képviselő.

Egyik magyar miniszterelnököt sem próbálták meg olyan sokszor megölni, mint Tisza Istvánt. Négy merénylet is volt ellene, ebből csak az utolsó volt sikeres, ami 1918. október 31-én történt. Az első kísérletre 1912-ben került sor, mégpedig a Parlament üléstermében.

Sokan nem örültek, mikor Tisza Istvánt a képviselőház elnökévé választották 1912. május 22-én. A hadsereg reformját érintő szavazást folyamatosan megzavarták az ellenzéki képviselők, akiket az elnök több alkalommal is rendőrökkel vezettetett ki a teremből. A Justh-párti Kovács Gyula többször is felháborító viselkedést mutatott az ülések alatt, emiatt 30 napra ki is tiltották a Parlament munkájából, de az épületből nem.

Aztán az incidensek sorozata kis híján tragédiába torkollott. Napra pontosan 111 éve, június 7-én történt, hogy a büntetését töltő Kovács Gyula megjelent az ülésterem újságírói karzatán, és felkiáltott, hogy

„Van még itt ellenzéki”,

leugrott a karzatról, majd a padsorok közt áttörve többször is rálőtt Tisza Istvánra. Három golyót küldött a házelnök felé, de egyik sem találta el, a negyedikkel aztán saját magát lőtte fejbe, de nem halt bele. A képviselők közül többen is ráugrottak, és ütötték-verték a padlón fekvő merénylőt.

Tisza István a gyilkossági kísérlet után sértetlenül, higadtan folytatta tovább az ülés vezetését. A házelnököt egy évvel később miniszterelnökké választották. Kovács Gyula büntetés nélkül megúszta a dolgot, önként lemondott a mandátumáról, és visszavonult a politikától.

A merénylet nyomát azóta is viseli az Országház, az ülésterem pulpitusán még mindig ott van a golyó ütötte lyuk.


(Fotó: parlament.hu/Országgyűlési Múzeum, Markovics Ferenc felvétele)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás