promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így néz ki most az Indul a bakterház forgatási helyszíne, szörnyű állapotban vannak a megmaradt épületek
Borítókép:  YouTube / Wolfy
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyarok kultfilmjének rengeteg emlékezetes pillanata volt, szívesen gondolunk vissza rá.

Ma már valóban csak emlék az Indul a bakterház, melyben igazi színészlegendák vállaltak szerepet, akik közül sajnos sokan már nincsenek közöttünk. Pécsi Ildikó emlékezetes szerepe, Haumann Péter felejthetetlen alakítása, és az Olvasztó Imre által megformált Bendegúz mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy az egyik legemlékezetesebb magyar filmmé váljon.

Habár idestova 44 éve mutatták be, nincs olyan generáció, amely ne ismerné, a mai napig idézünk belőle, sírva vigadunk rajta, talán ezért is áll annyira közel a magyar néplélekhez Mihályfy Sándor alkotása, amely Rideg Sándor közel regénye alapján készült.

A filmet egy egykoron valóban létező vasútállomáson, illetve az ahhoz tartozó bakterháznál forgatták. A Szalkszentmárton és Dunavecse közötti csabonyi megálló azonban már hosszú évtizedek óta üzemen kívül van, csak a gazzal benőtt sínpár és a romos épületek emlékeztetnek arra, hogy itt valaha gőzösök füttyögtek.

A film rajongói viszont számára jó hír lehet, hogy egy rövid gyalogtúrát követően bárki számra felkereshető a forgatási helyszín, az azonban már kevésbé lelkesítő, hogy az épületek manapság milyen állapotban vannak.

A bakterházat már rég elbontották, ami nem is meglepő, hiszen a filmben konkrétan megsemmisítették a tetőszerkezetét. A mögötte található romos és teljességgel lakhatatlan épületben viszont még ott vannak az egykori bútorok és használati tárgyak. Ugyanakkor a belső jeleneteket sem itt, hanem az ócsai falumúzeumban forgatták, így ezeket a szobákat valószínűleg a filmben nem láthattuk.

A kommentelők között volt olyan, aki úgy vélekedett, hogy az épületegyüttest fel kellett volna újítani, és a rajongók számára egyfajta zarándokhelyet biztosítani, ami turisztikai szempontból sem lett volna rossz ötlet. Hasonlót láthattunk az Üvegtigrisnél is, a kultikus büfét a mai napig rengetegen látogatják.

Forrás: Wolfy

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás