promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vonat helyett Trabant közlekedik a síneken a bezárt vasúti vonalon, valóságos attrakció lett belőle
Borítókép:  Forrás: YouTube / Becsky András
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem, nem a MÁV állított be Trabikat vonatok helyett, annál sokkal jobb dolog történt!

Valószínűleg nagyot néznének az utasok, ha a szokásos gyorsvonat helyett egy Trabant gurulna be az állomásra – van azért olyan helyzet, ami még a sokat látott tömegközlekedőket is meglepné.

Pedig a sínautók létező dolgok, a mezőtúri vasútállomáson láthatunk is egy kiállított, és alaposan átalakított Warszawát, amelyből közel kéttucatnyi érkezett az országba a hatvanas években. Akkoriban – bár megette a maga 20 literét százon – kifejezetten gazdaságos üzemeltetésűnek számítottak a sínautók, hiszen nem kellett mozdonyt beállítani a rövid utakra. Hátránya volt azonban, hogy csupán néhány személyt tudott szállítani, viszont akkori körülmények között egészen gyorsan, akár 60 km/órával is képes volt suhanni.

Palotabozsokon azonban nem csupán műemlékként találkozhatunk sínautóval, hanem mozgásban is megfigyelhetjük. A Pécs-Bátaszék vonal keleti felén található állomás 2003 óta ugyan már nem fogad utasokat, 2019-ben azonban újra élet költözött az épületébe, ugyanis vasútmúzeumot hoztak létre benne.

„Ludvig Károly és lelkes kis segítő csapata jóvoltából, melyhez jómagam tavaly csatlakoztam, az állomás újra nem csak él és virul, de igazi vasúti attrakcióvá nőtte ki magát, és hála a rengeteg önkéntes munkának, felajánlásnak folyamatosan fejlődik is! Felsorolni is nehéz lenne mi minden van már ott, de azért mégis megpróbálom. Működő fénysorompó fedezőjelzővel, tekerős sorompó, hangosbemondás Szalóczy Pál hangjával, gőzmozdonykút, működő, szépen felújított váltók, ABmot szerelvény, működő sínautó egy zöld Trabant 601-es kombi formájában, és egy motoros hajtány is állandóan rendelkezésre áll”

– írja Becsky András YouTube csatornáján, aki egy igazán látványos felvételt is közzétett a sín-Trabiról.

Munka persze mindig van az állomáson, ezért arra kérik a vasútkedvelőket, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék a törekvéseiket, akár az adójuk 1%-nak felajánlásával. A múzeumnak egyébként külön facebook-oldala is van, amely itt érhető el.

Forrás: Becsky András

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás