promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
3+1 észbontó érdekesség az Indul a bakterházról, a magyar kultfilm rajongóinak is meglepetés lesz némelyik
Borítókép:  YouTube.com/ÓKKMÉDIA (thumbnail)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ki ne emlékezne az Indul a bakterházra, illetve Csámpás Rozi és Regős Bendegúz aranyköpéseire.

Az Indul a bakterházat 1979-ben forgatták és 1980-ban mutatták be, és egy ikonikus magyar filmvígjáték Mifályfy Sándor rendezésében, Rideg Sándor azonos című regénye alapján. A mű olyannyira vált kultfilmmé, hogy még a mai generáció is könnyedén fel tud idézni egy-egy mondatot, amelyek a legendás szereplők szájából hangzottak el.

A főszereplőt, Bendegúzt Olvasztó Imre alakította, de feltűnt a filmben Koltai Róbert, Horváth Teri, Haumann Péter és Pécsi Ildikó is. A mai napig az egyik legjobb magyar filmnek és a legkedveltebb hazai vígjátéknak tartják számon.

Nézzünk pár érdekességet, amelyekről lehet, hogy még Magyarország kedvenc bakterházának rajongói sem halottak.

A forgatási helyszín

Az internet térhódítása előtt sokan találgattak, vajon hol forgathatták a filmet. Nem máshol, mint az ócsai falumúzeumban, részben a Kunszentmiklós-Tass-Dunapataj-vasútvonal mentén, a Szalkszentmárton és Dunavecse közötti Csabony nevezetű vasutállomáson. Itt állt a legendás bakterház is.

Egy videós felkereste a pontos helyszínt 2018-ban, ami addigra már sokat veszített korábbi bájából.

A főszereplő tragédiája

Olvasztó Imre mindössze 13 éves volt, amikor Regős Bendegúz szerepét magára öltötte. Felnőtt életében azonban meglepő, de nem a színészi pályát választotta. Reklámgrafikus lett, 2013-ban azonban tragikus és szomorú véget ért az élete, hiszen öngyilkosságot követett el, mikor megtudta, hogy felesége el akar válni tőle.

Megy a gőzös, de bárcsak ne ment volna

2007-ben készült el Koltai Róbert rendezésében a Megy a gőzös című filmvígjáték, amely igencsak hajazott az Indul a bakterházra. Egyfajta modern változatot szerettek volna alkotni, amely valamelyest átadja az 1980-as film hangulatát, de új köntösben tálalja azt egy friss generáció számára. Sajnos a történet nem sült el jól, egy túljátszott, ripacskodó film lett, jelenleg 3.5/10-es értékelésen áll az IMDB-n, ezzel szemben az Indul a bakterház 8.3/10-en.

A fenékrúgás

A legenda szerint Bendegúz szereposztása a következőképp zajlott. A rendező, Mihályfy Sándor elment egy intézetbe, hiszen autentikus főszereplőt szeretett volna választani a filmjéhez. A feladat az volt a színészpalánták számára, hogy aki fenékbe meri rúgni a rendezőt, azé lesz a szerep. Erre pedig csakis Olvasztó Imrének volt bátorsága.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás