promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
John Lennon gyilkosa elárulta, miért ölte meg az énekest, de ennek ellenére ismét is kérvényezte a szabadulását - vajon sikerül neki?
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

John Lenon gyilkosa nem adja fel: több, mint 12 alkalommal kérvényezte a szabadlábra helyezését, szerencsére eddig nem járt sikerrel.

A liverpooli születésű John Lennon gyermekkora elég viszontagságos volt, mivel édesapja elhagyta a családot, édesanyja pedig nővérére bízta fiát. John fiatalkorát később újabb tragédia árnyékolta be, anyja ugyanis 1958-ban egy ittasan autózó rendőr áldozata lett, a művész 18 esztendősen teljes árvaságra jutott.

Gyermekkorában először rajztudásával tűnt ki, ennek köszönhetően a liverpooli College of Art diákjaként végezte tanulmányait, kamaszként ösztönösen lázadt az iskola szigorú légköre ellen. A diákok ellenszegülése pedig a korban elválaszthatatlan volt az új, divatos zenei irányzatoktól, főleg a rock and rolltól.

Első zenekarát, a The Quarryment 1957-ben alapította, amely George Harrison és Paul McCartney csatlakozása és több névváltoztatás után a hatvanas években Beatlesként vált világhírűvé. Ahogyan a 24.hu is írja: a csapat 1962-ben egészült ki Ringo Starral.

Gyűjtötte maga köré a haragosokat...

Lennon őszinte és markáns nyilatkozataival gyakran keltett botrányt – és hírverést – az együttes körül: 1966-ban egy amerikai turnéjuk előtt például kijelentette, hogy a Beatles népszerűbb Jézusnál, amivel komoly tiltakozást váltott ki az Egyesült Államokban. A banda lemezeit sok helyen elégették, ezzel együtt pedig számos szervezet, például a Ku Klux Klan meg is fenyegette a négy zenészt.

A zenekart feszítő belső ellentétek az EMI lemeztársaság legendás menedzsere, Brian Epstein 1967-es halálával törtek felszínre, ugyanis a négy tehetséges művész a „Beatle-mánia” tetőpontján elsősorban saját ambícióit akarta valóra váltani. Ez a szándék az 1970-es Let it be című album kiadása után aztán szét is feszítette a Beatlest.

Lennon Yoko Ono oldalán vetette bele magát szólókarrierjébe, művészetével mindinkább a kor problémáira igyekezett felhívni közönsége figyelmét: gyakran tiltakozott a vietnami háború, a faji ellentétek, és a nők társadalmi alávetettsége ellen.

A Zabhegyező és a revolver

John Lennon látszólagos „szakadársága”, irányváltása – és egy, a Zabhegyező című regényből kiolvasott állítólagos „üzenet” – pedig ez idő tájt arra sarkallta a Hawaii-szigeteken élő Mark David Chapmant, hogy megtervezze a zenész meggyilkolását. A beteg férfi a gyilkosság előtt egy Zabhegyező-kötetet, egy vadonatúj Lennon-albumot és egy 38-as kaliberű revolvert vásárolt.

 

1980. december 8-án Chapman – sok ezer rajongóhoz hasonlóan – a művész lakóhelye, a híres Dakota-ház körül lődörgött, és dedikáltatta Double Vision-példányát. A délutáni – első – találkozás után Lennon feleségével együtt egy stúdióba hajtott, ahonnan csak éjjel 11 óra körül tért vissza otthonához.

Itt meglepetésére ismét összetalálkozott a korábban autogramot kérő furcsa idegennel, aki megszólította Lennont, majd öt lövést adott le, melyek közül négy el is találta. A világsztárnak esélye sem volt a túlélésre, ugyanis annyi vért vesztett, hogy már a kórházba szállítás során belehalt a sérüléseibe.

A férfit ezután elkapták, s pont a Zabhegyezőt lapozgatta, ami lássuk be, elég bizarr. Így kicsit sem volt meglepő, hogy a jogi képviselői megpróbáltak arra hivatkozni, hogy elmebaja miatt gyilkolt a támadó. Ám a bíró szerint beszámítható volt. Emiatt pedig húsz évtől életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.

A rendőrség bizonyítékai szerint a gyilkosságot hónapokig tervezgette a tettes.

Vajon újra ölne, ha szabadulna?

Chapman több magyarázatot is adott arra, hogy miért ölte meg John Lennont. Mint mondta, nem tetszett neki, amikor a zenész Jézushoz hasonlította a Beatles-t továbbá, az is zavarta, hogy Lennon egyszer azt nyilatkozta, hogy nem hisz Istenben sem a Beatles-ben, csakis Yoko Onóban. Noha egy későbbi meghallgatásán már tettét azzal magyarázta, hogy hírnévre vágyott, s ezért ontotta ki az egyik legnépszerűbb énekes életét. 

A férfi sokadik alkalommal nyújtott be arra vonatkozóan kérvényt, hogy előbb szabadulhasson, de olybá tűnik, hogy az igazságszolgáltatás továbbra jól működik, s nem engedik emberek közé az elvetemült rajongót. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás