promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kíváncsi vagy Blaha Lujza hangjára? Ilyen csodálatosan énekelt a nemzet csalogánya
Borítókép:  WMN
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ilyen volt Blaha Lujza eredeti hangja.

A Hangarchívum igazi kuriózumokat rakott fel annak idején az internetre. Sajnos az 1930-as években szépen gyarapodó gyűjtemény Budapest ostromakor nagyrészt megsemmisült és 1956-ban is sok felvétel elpusztult, de akadt néhány pótolhatatlan hangfelvétel, ami megmaradt - köztük Blaha Lujza hangja is.

Korábban már megmutattuk, milyen volt az első magyar hangfelvétel, amin Kossuth Lajos beszél, de Ferenc József királyi dörmögését is hallhattátok már nálunk, és ne feledkezzünk meg Babits Mihályról sem, aki már gégerákban szenvedett, mikor elkészült róla az a bizonyos hangfelvétel, amin a rádióban szavalja egyik híres versét. Most pedig itt az ideje, hogy meghallgassátok, hogy milyen csodálatosan énekelt a múlt században a nemzet csalogánya, Blaha Lujza.

Blaha Lujza, a 19. századi Budapest ikonikus alakja, a nemzet csalogánya néven emlegetett színésznő és énekesnő, aki hosszú és izgalmas karriert futott be a színpadon. 1850-ben született, és már fiatalon megmutatta tehetségét az éneklés és a színjátszás terén. Pályafutását egy kisebb pesti színháznál kezdte, majd hamarosan felkeltette a figyelmet a nagyobb színházakban is. Kivételes hangja és színpadi jelenléte elvarázsolta a közönséget.

Az igazi áttörést azonban a Népszínházzá való csatlakozása hozta meg. Mikor 1875-ben megalapították a Népszínházat, ő elsők között került oda, és p is tette a német színház diadalmas vetélytársává, és itt is lett a nemzet csalogánya. Később aztán a Várszínházban is játszott, majd az 1900-as évek legelején visszatért a Népszínházba.

Az idők folyamán Blaha Lujza színházi munkássága és közéleti szerepvállalása révén is méltán vált a magyar nemzet kulturális ikonjává. Munkássága a mai napig él, emléke pedig örökké él a magyar színháztörténetben és a közönség szívében.

De vajon milyen volt a hangja? Miként énekelt, mivel tudta elvarázsolni a közönséget? Most megtudhatjátok az alábbi videóban, amiben maga a nagy Blaha Lujza énekel gyönyörű, selymes hangján.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás