promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, mi az a furcsa hang a Netflix szignáljában? Ledöbbensz, ha elmondjuk
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Meg fogsz döbbenni, ha megtudod, micsoda valójában a Netflix-szignál hangja.

A Netflix a világ legnagyobb streamingszolgáltatója. Mikor 1997-ben megalapították, még DVD-kölcsönzéssel és árusítással foglalkoztak, és futárcégeken keresztül szállították a lemezeket. A DVD-s postaszolgálat azonban nem működött úgy, ahogy Reed Hastings és Marc Randolph az alapításkor várták, így aztán 2007-ben elindították a streaminget, amivel 2010-ben betörtek a nemzetközi piacra is. 2012-ben aztán a Lilyhammer című sorozattal kezdetét vette a saját sorozatok, filmek készítésének korszaka, azóta pedig már megszámlálhatatlan mennyiségű, saját gyártású Netflix-tartalom készült.

A Netflixnek több százmillió előfizetője van világszerte - Magyarországon egy 2022 júniusi adat szerint 1,8 millió előfizetője van, de azóta lehet már a 2 milliót is túllépte.

Vajon ebből a durván 2 millió emberből hányan tudják, hogy mi is tulajdonképpen a Netflix hangja?

Arra a hangra gondolunk, ami mindig felcsendül a streamingszolgáltató szignáljában. Igen jellegzetes, mégis oly kevesen tudják, hogy mi is az. Mi most eláruljuk.


Nyilván az volt a cél, hogy olyan hangja legyen a szignálnak, amit semmi mással nem lehet összetéveszteni; amit ha kép nélkül meghallunk, akkor is tudjuk, hogy az a Netflix hangja. Kezdjük ott, hogy eredetileg nem is ez lett volna a streamingszolgáltató hangja, hanem az MGM oroszlánja nyomán egy mekegő kecske.

A szignál hangjának elkészítésével Tod Yellin-t bízta meg a Netflix, aki tisztában volt vele, hogy a streamingszolgáltatónak is hasonlóan jellegzetes szignál-hang kell, mint például a Playstation-, az Xbox- és a Nintendo konzoloké. Tod Yellin szakmai útmutatást kért ezzel kapcsolatban az Oscar-díjas Lon Bender-től, aki többek között A rettenthetetlen, a Pocahontas, A vasálarcos, A visszatérő, és Az éhezők viadala hangvágója volt. Az ő ötlete volt, hogy a Netflix szingálhangja egy mekegő kecske legyen.

„Ha azt vesszük, hogy a szignálnak figyelemfelhívónak kell lennie, ami nagyon gyorsan feszültséget teremt, és aztán azt gyorsan fel is oldja, akkor a kecske hangja tulajdonképpen még ma is tetszik. Vicces volt, és úgy gondoltam rá, mint egy kis gúnyolódásra, mivel ez az MGM-oroszlán egyik verziója volt. Egy darabig ragaszkodtunk hozzá, és bár a kecskét végül kidobtuk, a „tu-dumm”-rész megmaradt”

- mondta korábban Tod Yellin.

Na de akkor mégis mi lett a Netflix hangja, ha nem a mekegő kecske?

Mint kiderült, egy zenével kombinált kopogó hang, ami nem más, mint a szerző jegygyűrűje, amivel a hálószobájában a szekrény oldalát kopogtatta meg. Igen, a Netflix szignáljának hangja egy gyűrű, amit kicsit megvariáltak és összekevertek más hangokkal. Belekevertek egy csattanó üllő hangját, illetve egy olyan digitálisan megbolondított gitárszólót, amit az Oscar-díjas Lon Bender munkatársa, Charlie Campagna (Skyfall, Mad Max: A harag útja, Szárnyas fejvadász 2049) még a 90-es években vett fel.

A Netflixen egyébként már elérhető Guy Ritchie Úriemberek című sorozata, ami a 2019-es film feldolgozása.

(forrás: IndieWire)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás