promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Netflixen napokon keresztül Antal Nimród filmje lovagolt a toplista élén, a Stranger Things sztárja tudta csak letaszítani a trón tetejéről
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A magyar rendező által rendezett akcióthrillerben több helyen magyar szavakra is figyelmesek lehettek azok, akik angol nyelven indítják el a lejátszást.

Antal Nimród a kultikus Kontroll rendezése után szerencsét próbált Hollywoodban, és ma már biztos kezű zsánerfilmesként rendszeresen számolnak vele a producerek. A Los Angelesben született rendező legelőször egy közepes költségvetésű horror megrendezését kapta feladatul, ez volt a Kate Beckinsale és Luke Wilson főszereplésével készült Elhagyatott szoba, majd következett a Matt Dillont és Laurence Fishburne-t is felvonultató szélhámosfilm, A szállítmány.

Rögtön utána már rámerték bízni a Ragadozókat, majd egy film erejéig visszatért Magyarországra megrendezni az Ambrus Attila bankrablásait feldolgozó A viszkist. Az utóbbi időkben leginkább azért lehettünk rá büszkék, mert több amerikai sorozatban is szerepet vállalt, a Stranger Things legutóbbi évadából két részt is rendezett.

Netflixre azonban március 7-én felkerült eddigi utolsó filmje, a tavaly bemutatott Megtorlás is, ami Liam Neeson időskori akciósztárságának sorát gyarapítja, ezúttal inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A színész az Elrabolva széria első részének 2008-es kitörő sikere óta tucatnál is több hasonló kaliberű filmben tűnt már fel (ezek közül sokról mi is írtunk az elmúlt években, ezeket olvashatjátok is a szövegbe ágyazva), a Megtorlás, egy hollywoodi léptékkel mérve kisköltségvetésű produkció (20 millióba került, a mozikasszáknál 18 millió dollárt szedett össze), de ez inkább csak a speciális effektusok minőségén vagy a történet B-filmes mivoltán látszik. A film előzetesét itt tudjátok megnézni:

A Megtorlás egy 2015-ös spanyol film német-francia-amerikai koprodukciójában készített remake, a film elsőszámú producere pedig Jaume Collet-Serra volt, aki korábban az Ismeretlen férfit, az Éjszakai hajszát, a The Commuter: nincs kiszállást és a Non-Stopot készítette.

A repülők és a vonatok után adekvát volt, hogy egy autóban játszódó thrillert is készítsenek Neesonnal, a rendezői teendőket azonban ezúttal rábízták a mindig megbízható Antal Nimródra, mivel Collet-Serra időközben nagy költségvetésű blockbuster-gyárossá nőtte ki magát Hollywoodban (Dzsungeltúra, Black Adam).

Antal Nimród pedig voltaképpen makulátlan munkát végzett, amit egy autó szűk utasteréből ki lehetett hozni, azt a rendező kihozta.

A gyerekszínészek jól játszanak (ők a Wonder Womanből és az Avatar második részéből lehetnek ismerősek), jelenet szinten legtöbbször a suspense (feszültségkeltés) is működik, épp csak a történet olyan, amilyen.

Láttunk már rengeteg hasonlót, amiben a hétköznapi családos embert komoly fenyegetés éri, ezért a történet végére elszánt akcióhőssé avanzsál, aki saját kezűleg számol le az ellenséggel.

A fő ellenlábas rendszerint mindig a film elején pár pillanatra megmutatott legjobb barát, és ez most sincs másként, már a konfliktus kirobbanása előtt biztosak lehetünk benne, hogy az egyetlen másik ismert színész, Matthew Modine (Stranger Things, Acéllövedék) rosszban sántikál.

Ha valaki eredeti hanggal nézi a filmet, akkor magyar sorokat is kiszúrhat, mikor Márkus Luca halálfélelmében hangos ordítozásba kezd a film közepén

- ám szemben az elmúlt pár hétben Netflixen szintén nagyot futó német filmmel, a Megtorlás teljes egészében Berlinben játszódik, nem szúrhatunk ki benne Budapesti utcarészleteket.

Némileg ironikus, de a Megtorlás pár napos elsőségének pont a Stranger Things fiatal sztárjának, Millie Bobby Brownnak a tipikus Netflix-középszert szállító akció-fantasy-kalandfilmje, A hercegnő és a sárkány vetett véget, aminek az előzetesét itt találhatjátok. Ahogy legutóbbi írásunkban megállapítottuk, a Netflixnél igazi uborkaszezon van most a filmek tekintetében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás