promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarul beszélnek az Apple TV+ egyik legjobb filmjében, Budapest is fontos szerephez jut a megtörtént eseményeken alapuló történetben
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megérte előfizetni, rögtön egy olyan filmet sikerült elindítanom, amit magyarként különös élvezettel nézhetünk. Kritika.

Érdekes tendenciát figyelhetünk meg az elmúlt évek filmtermésében, ugyanis egyre több olyan film is készül, ami egy ismert brand, vagy márka megszületéséről szól. Az mindig világos volt, hogy Hollywoodban előnyt élveznek azok a filmtervek, amik egy másik platformon (általában könyvben, képregényben, TV-sorozatban) már bizonyítottak), de hogy a nagy világmárkákat is hozzáveszik, az viszonylag újdonság.

Ilyen film volt például a 2016-os Az alapító Micahel Keatonnel, vagy az Air - Harc a legendáért Matt Damonnal és Ben Affleckkel a főszerepben. Ezeknek a filmeknek a közös jellemvonása, hogy az "amerikai álom" úgy jelenik meg bennük, hogy a szereplők valamilyen nagy üzlet nyélbeütésén serénykednek. Keaton a McDonald's jogaira próbálja rátenni a kezét, Affleck és Damon pedig Michael Jordan anyukáját győzködik, hogy szerződjön le velük.

Bárhonnan is nézzük, de a jogi csatározások és a szerződéskötések világa nem különösebben izgalmas, ezek a filmek mégis elérik, hogy milliárdos üzleti vállalkozások sikeréért izguljunk.

Ezeknek a történeteknek a sorához csatlakozott az Apple TV+ egyik legjobban sikerült filmje, a világ egyik legismertebb játékának a különféle licenszjogainak megszerzése körül bonyolódó Tetris.

Hank Rogers (Taron Egerton) egy játékbemutatón szúrja ki magának az orosz szoftverfejlesztő, Alexey Pajitnov (Nikita Efremov) által kifejlesztett, roppant egyszerű, de épp ezért nagyszerű játékot, ám ekkor még aligha gondolja, hogy a játék jogainak megszerzése, milyen őrült helyzetekbe keveri, amik végül - áttételesen - a Szovjetunió széteséséhez vezetnek. Íme a film előzetese:

Magyarként nem csak azért különös élvezet nézni a Tetrist, mert a játék felfedezésében meghatározó szerep jut a magyar játékfejlesztés atyjának, Róbert Steinnek, aki rögtön a film elején Budapestre látogat, és Toby Jones tört magyarságával kutatja a nyugatnak eladható fejlesztéseket, hanem mert szórakoztató módon képes felidézni, hogy micsoda álszentség és képmutatás volt az egész szocialista rendszer.

Miközben dúlt a hidegháború, a nyugat sok esetben vígan üzletelt az oroszokkal - Magyarország ennek az abszolút elszenvedője volt, a külkereskedelmi vállalatok járultak hozzá a legnagyobb mértékben az ország eladósodásához azzal, hogy rendkívül olcsón adták tovább a drágán beszerzett árukat, amin csupán a tranzakciót lebonyolító impexesek profitáltak).

Korántsem ilyen direkten, de ezek a reflexek működtetik a Tetris cselekményét is is, ahol mindkét térfélen óriási csatározások folynak, a dollármilliárdokat érő játékért. Van itt kapitalista csaló, és annak paraszt, de idealista fia (a Maxwell családról van szó, a filmben nem jelenik meg, de Robert Maxwell lánya Ghislaine Maxwell épp börtönbüntetését tölti gyermekprostitúció miatt, ő volt Jeffrey Eppstein barátnője), hazaszerető KGB ügynök és becsületes állami cégvezető, meg persze lefizethető, áruló szovjet kiskáderek is, és a köztük lavírozó szinte feddhetetlen főhős.

A Tetris olyan, mint egy kapitalista tündérmese.

A nyugatot jelképező Coca-Cola és Levis farmer itt is elhangzik, még a kommunisták is imádják Amerikát, felcsendül Bonnie Tyler Holding Out for a Hero című slágere, és az oroszok a Countdown fire-t éneklik részegen a moszkvai éjszakában.

A filmet Noah Pink írta, akinek bőven volt már tapasztalata a valós történelmi személyekről szóló filmek készítésében, mivel korábban a  Génius című antológiasorozaton dolgozott, amiben olyan hírességek élete került feldolgozásra, mint Albert Einstein, Pablo Picasso, Aretha Franklin, vagy Malcolm X és Martin Luther King. Hank Rogers jelentősége aligha mérhető hozzájuk, de Pink a Tetrisben is ügyesen szövi össze a tényeket a fikcióval.

Sok minden nyilvánvalóan az alkotók fantáziáját dicséri (elég valószínűtlen a moszkvai autós hajsza, vagy hogy Rogers feleségét Japánban fenyegetik meg az oroszok, a ), akik mindent elkövettek, hogy mozgalmassá tegyék az alapvetően szürke tárgyalótermekben játszódó történetet, és kirajzolják Rogers és Alexey barátságát, akik ma is közösen vezetik a Tetris Company-t.

Hát csodálkozunk, hogy végül tényleg összeomlott a Szovjetunió? A jelek szerint a Tetrisnek is volt benne szerepe.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás