promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Örök rejtély a Valami Amerika sztárjának a tragikus halála, vajon mi történt valójában Schütz Ilával azon az ominózus napon?
Borítókép:  Mafab
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A mai napig nem tudni pontosan mi okozta Schütz Ila tragikus halálát, ám jó néhány teória kering ennek kapcsán.​

A mai napig rejtély legendás színésznőnk, Schütz Ila halálának az oka. Az ikonikus művész hosszú évtizedeken keresztül szórakoztatta a közönséget mind a színpadon, mind a filmvásznon, ám mindössze 58 éves korában váratlanul elhunyt.

Schütz Ila 2002. december 9-én még fellépett a József Attila Színházban a Léni néni című darabban és ez volt az a nap is amikor utoljára láthatta őt a közönség. Két nappal később, december 11-én ugyanis holtan találtak rá a fürdőszobájában, halálának körülményei azonban még a mai napig is tisztázatlanok. A színésznő tragédiája rengeteg kérdést vet fel, amelyekre továbbra sem sikerült választ találni.

A színésznő szervezetében nagy mennyiségű gyógyszert mutattak ki, halálát azonban úgy tartják, hogy áramütés okozhatta. A vízzel teli fürdőkádban, ahol a művésznő holttestét megtalálták ugyanis egy bedugott hajszárító is volt.

Schütz Ilát az utóbbi évtizedek egyik legnépszerűbb magyar filmjében, a Valami Amerikában láthatták utoljára a nézők. Ő játszotta Terkát, a takarítónőt, aki a marihuánás sütitúl betépve porszívózik, énekel és táncol. A komikát azonban akkoriban már ritkán látták mosolyogni az emberek, ő már csak a színpadon komédiázott, otthon azonban súlyos depresszió gyötörte.

Már több mint 20 éve annak, hogy a művésznő tragikus körülmények között elhunyt, ám életműve örökre fennmarad majd az emberek emlékezetében.

Schütz Ila 1994-től a József Attila Színház társulatához tartozott, ahol több mint 300-szor alakította Doris szerepét Bernard Slade: Jövőre, veled, ugyanitt! című darabjában Sztankay István partnereként. Ezt a kétszereplős vígjátékot egyébként ők játszották először Magyarországon, a bemutató pedig még 1978. november 23-án volt a Madách Színház Kamaraszínházában.

A színésznő, aki vérbeli komikának számított 2002-ben így nyilatkozott pályafutásáról:

A vígjátékokban, bohózatokban aratott sikereim dacára bevallom: legjobban a mély drámákat szeretem. A látszat ellenére nem komika, hanem született tragika vagyok. Szerencsére a Madách Színházban három-négy évente kaptam egy-egy jó Molière-, Shakespeare- vagy Miller-szerepet. Talán azért olyan széles a palettám, mert a stílusérzék a legerősebb képességem. Egyszerűen ezzel születtem.

Schütz Ila rejtélyes haláláról Kadarkai Endre Felfelé zuhanás című podcastjében is megemlékeztek tavaly. Ebben pedig Sztankay István fia, Ádám, aki gyerekkora óta ismerte a színésznőt, azt mondta, hogy úgy tekintett rá, mint a pótanyjára.

Apa és Ila valóban nagyon jó barátságban voltak, de ez megmaradt a kölcsönös nagyrabecsülés keretei között, annál is inkább, mivel apának a színésznő egyáltalán nem volt a zsánere. Ettől függetlenül sokszor hozta ki édesapám Ilát egy-egy hangulati mélypontról. Mindhárom házassága zsákutca volt, a válásokat, majd labilis férjeinek önsorsontó életét, végül öngyilkosságait egyre mélyebb depresszióval élte meg

– fogalmazott a műsorban Sztankay Ádám.

Schütz Ila halálát a mai napig a legtöbben öngyilkosságnak tartják, ám ezt megerősítő bizonyíték a halála körülményeiből a mai napig nem derült ki egyértelműen

Forrás: story.hu / Blikk / Wikipédia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás