promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
III. Károly egy magyar csodagyerek miatt hagyhatja el a betegágyát
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ilyenre még sohasem volt példa Londonban.

A brit királyi család több tagjáért is nagyon aggódtak mostanában. Korábban Katalin is egészségi problémákkal küzdött, mostanra pedig kiderült, hogy III. Károly rákos. Azt továbbra sem tudni, hogy pontosan milyen rákkal küzd az uralkodó, ugyanis a Buckingham-palota a mai napig nem adott erről tájékoztatást, mindazonáltal a britek már arra készülnek, hogy II. Erzsébet fia nem sokáig maradhat így trónon. Félő, hogy a betegség miatt Károly király annyira uralkodásképtelenné válik majd, hogy végül Vilmos hercegnek kell majd átvennie az ügyeit.

Bár egész Nagy-Britannia most a király egészségi állapotával van elfoglalva, egy magyar csodagyerek hírére is felütötték a fejüket, ugyanis hazánk egyik kiválósága miatt akár még III. Károly is elhagyhatja a betegágyát.

Az ATV írta meg, hogy a világ elsőszámú zenei felsőoktatási intézménye, a Royal College of Music PhD hallgatója, Tóth-Vajna Zsombor a londoni Westminster Apátságban fog hangversenyezni - a koncertre pedig maga az uralkodó is meghívást kapott. Ez igen különleges esemény, hiszen korábban eddig soha nem volt példa ilyesmire az apátság 700 éves története során.

„Kiemelt megtiszteltetés és felelősség ezen a helyen játszani. A Westminster Apátság egy különös hely számomra, mert ez az anglikán kultúra központja. Számos uralkodó van ide eltemetve és ez mai napig a britek koronázó temploma”

- nyilatkozott Tóth-Vajna Zsombor, aki nagyon örült, mikor egy évvel ezelőtt megkapta e-mailben a felkérést.


Természetesen ilyen esetben az az illendő, ha a brit uralkodót is meghívják a hangversenyre, így aztán Zsombor a testvérével együtt írt egy levelet III. Károlynak. Tóth-Vajna Zsombort egyébként kiskora óta csodagyereknek tartják, hiszen az az út, amit eddig bejárt, egyedülálló.

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett kitüntetéses csembaló- és orgonaművész diplomákat, aztán Amszterdamban folytatta a mestertanulmányait. Nemcsak zenei fronton akarta képezni, fejleszteni magát, sikeresen elvégezte a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karát is. Zenészként Európa számos országában fellépett már, emellett az Egyesült Államokban is hangversenyezett. Mégis a Westminsteri Apátság lesz karrierje csúcspontja.

A koncert egyébként ingyenes, és vasárnap este tartják. Hogy végül III. Károly elfogadja-e a meghívást és jelen lesz a zenei eseményen, az egyelőre kérdéses.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás