promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kegyetlenül elbántak III. Károllyal, a britek szakadtak a nevetéstől, Diana sem úszta meg, egyedül Erzsébetet kímélték meg ebben a sorozatban
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

III. Károlyt és Dianát is lefejezték, de a britek csak nevettek rajta.

Az abszurd és fekete angol humor sokszor a brit királyi családot sem kíméli; vannak olyan filmek és sorozatok, amik mondhatni túlságosan merészen viccelődnek az uralkodócsalád tagjain. De meddig mehetnek el az angolok, ha a poénkodásról és a humorizálásról van szó? Van egyáltalán határ? Vajon mit szólna III. Károly, ha azt látná, hogy egy sorozatban "merényletet" hajtanak végre ellene?

Az angol humornak számos kiváló képviselője volt és van még most is - például Ricky Gervais, Stephen Fry, Benny Hill, John Cleese és az egész Monty Python társulat, valamint Rowan Atkinson.

Utóbbihoz kötődik a világ legismertebb balfékje, Mr. Bean karaktere, akiről nemcsak sorozat és mozifilmek készültek, de fellépett a 2012-es olimpia nyitóünnepségén is.


Az 1990 és 1995 között futott Mr. Bean televíziós sorozatban többször is láthatunk arra példát, hogy az angol humor már-már túlzásokba menően feszegeti a határokat, de akad, amikor át is töri azokat: például, amikor "lefejezi" Károlyt és Diana hercegnét.

Idén, szinte napra pontosan 30 éve debütált az angol televízióban a sorozat 9. epizódja, amiből akár botrány lehetett volna.

Az 1994. január 10-én bemutatott szilveszteri/újévi, "Do-It-Yourself Mr. Bean" (magyarul: Csináld magad Mr. Bean) címet viselő részben a Rowan Atkinson által játszott figura arra vetemedik, hogy újév első napján kicsit felújítja a lakását. A felújítás során a konyhai tálaló ablakát is át akarja tenni a másik oldalra, ehhez azonban ki kell vágnia egy egész falrészt. Miközben szorgosan halad a robotfűrésszel, észre sem veszi, hogy menet közben belevág a falra ragasztott poszterekbe.

Ezek között van néhány, amelyik a brit királyi család egyes tagjait ábrázolja, így tehát lefejezésre kerül nemcsak Diana hercegnő, de II. Erzsébet idősebb fia, Károly is, aki most már III. Károly néven uralkodik az Egyesült Királyságban. A sorozat készítői azért ügyeltek arra, hogy Erzsébet fotója ne essen a "merénylet" áldozatává, az egykori királynő feje épségben maradt.

Ezt a frenetikus részt az alábbi videóban láthatjátok:

Felmerül a kérdés, hogy nem lett ebből a jelenetből botrány? És ami még furcsább, hogy Diana hercegné tragikus halálát követően miért nem vágatták ki ezt a részt az epizódból? Persze nem a sorozat tehet arról, hogy Diana súlyos autóbalesetben elhunyt, de mégis különös, hogy akkoriban ezzel nem kezdtek semmit, most pedig utólag mindenbe belekötnek, mindent betiltanak, mindent cenzúráznak - elég csak visszaemlékezni, hogy Amerikában betiltották az Elfújta a szelet, mivel azt hazugnak és rasszistának kiáltották ki, majd az egyik legkiválóbb angol sorozat, a Waczak Szálló egyik legismertebb epizódját, A németek-et is betiltották az abban elhangzott, rasszista kifejezések miatt.

Szerencsére Mr. Bean nem jutott ehhez hasonló sorsra, és szemmel láthatóan Károly sem neheztelt meg azért az alkotókra, mert a sorozatban elvesztette a fejét, hiszen amikor összeházasodott Camillával, akkor az esküvőre Rowan Atkinson-t is meghívták.

Ráadásul nem a fenti volt az egyetlen, amikor a Mr. Bean-ben Károllyal poénkodtak. Egy későbbi epizódban Bean a jelenlegi uralkodó képével a fején mentette ki magát egy igen kellemetlen helyzetből.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás