promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Rasszista sértések” miatt eltüntették a Waczak szálló egyik epizódját
Borítókép:  a Waczak szálló egyik jelenete. Forrás: AFP.
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Levették a brit UKTV streamingszolgáltató műsoráról a Waczak szálló egy epizódját, mert „rasszista sértések” hangzanak el benne. John Cleese, a sorozat egyik alkotója és szereplője élesen bírálta a lépést.

A Waczak szálló A németek című 1975-ös epizódjában a tulajdonos, Basil Fawlty azt az utasítást adja, hogy „ne emlegessék a háborút” a német vendégek előtt, az őrnagy pedig a nyugat-indiai krikettcsapatról beszél sértő szavakkal – írja a BBC.

Cleese az epizód eltávolítását „hülyeségnek” nevezte. A színész The Age című napilapban azzal érvelt, hogy ebben a részben éppenséggel a rasszista viselkedést figurázták ki:

„Az egyik dolog, amit az utóbbi 180 évben megtanultam, hogy az emberek humorérzéke nagyon sokféle. Vannak, akik megértik, hogy ha ostobaságokat adunk valaki szájába, akit ki akarunk figurázni, akkor nem a nézeteiket közvetítjük, hanem kigúnyoljuk”.

A BBC-hez tartozó streamingszolgáltató szóvivője ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a „rasszista sértéseket” tartalmazó epizódot levették a műsorról, amíg felülvizsgálják. Mint mondta, a régebbi tartalmakat rendszeresen felülvizsgálják, hogy megfelelnek-e közönség elvárásainak, és különös figyelmet szentelnek annak, hogy milyen következményei lehetnek az elavult nyelvhasználatnak.

Egyes esetekben figyelmeztetést tűznek a műsor mellé, más esetekben megvágják az anyagot. A Waczak szálló epizódjával kapcsolatos lehetőségekről még nem döntöttek.     

Az epizód egyébként a részben szintén a BBC-hez tartozó Britbox kínálatában továbbra is megtalálható azzal a megjegyzéssel,

hogy „korabeli sértő rasszista nyelvezetet és felkavaró jeleneteket tartalmaz”.

A Netflixen is látható a nyelvezetre és a kirekesztésre való figyelmeztetéssel.

A rendőri erőszak áldozatává vált George Floyd halála után fellángolt Black Lives Matter-mozgalom nyomán sok műsorszolgáltató és tévés személyiség értékelte újra, mi az elfogadható a mai társadalomban.

Az HBO Max átmenetileg levette a műsoráról az Elfújta a szél című filmklasszikust rasszista ábrázolásai miatt, a BBC iPlayer és a Britbox pedig az Angolkákat távolította el a „megváltozott idők” miatt.

A Netflixről már szintén eltűnt az Angolkák, továbbá a Repülj velem!, a Kretének klubja és a Zooniverzum – Állati kert sem látható a streamingszolgáltatónál – olvasható a távirati iroda összefoglalójában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás