promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az amerikai tüntetések miatt eltüntették az Elfújta a szél című filmet
Borítókép:  HBO Max
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A George Floyd halála miatti, Amerikában zajló tüntetések miatt ideiglenesen kivették az Elfújta a szél című filmet az HBO Max kínálatából.

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a Victor Fleming, George Cukor, és Sam Wood rendezésében készült, tíz Oscar-díjas filmklasszikust, az Elfújta a szél című filmet, ami hihetetlen, de idén már 81 éves. Az 1939-es örökzöld alkotást egy ideig meg lehetett találni az HBO Max kínálatában, amíg a szolgáltató nem döntött úgy, hogy a George Floyd halála miatt, Amerikában zajó tüntetések miatt ideiglenes eltávolítja a kínálatából.

A filmet azután vette ki ideiglenesen kínálatából az HBO Max, hogy John Ridley, a 12 év rabszolgaság forgatókönyvírója a Los Angeles Times-ban megjelent véleménycikkében felszólította a streamingszolgáltatót erre, azt hangsúlyozva, hogy a filmklasszikus rögzíti a faji sztereotípiákat és a polgárháború előtti Dél világát dicsőíti.

A szolgáltató közleménye kiemelte, hogy az Elfújta a szél egy korszak terméke, és hordozza azokat az etnikai és faji előítéleteket, amelyek akkoriban általánosak voltak az amerikai társadalomban. Az HBO Max szóvivője a Variety-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy

„ezek a rasszista ábrázolások akkoriban is helytelenek voltak és ma is azok, ezért úgy gondoltuk, hogy a film magyarázat nélküli forgalmazása felelőtlenség lenne”.

A rasszista ábrázolások egyértelműen szemben állnak a WarnerMedia értékrendjével, ezért az HBO Max csak a történelmi háttérről folytatott párbeszéddel és a rasszizmus megnyilvánulásainak elítélésével illeszti vissza a filmet a programjába. A filmet ugyanakkor eredeti formájában vetítik majd, mert egyébként olyan lenne, mintha azt állítanák, hogy ezek az előítéletek soha nem léteztek.

„Ahhoz, hogy a jövő igazságosabb és befogadóbb legyen, először meg kell ismerni és érteni történelmünket”

– fogalmazott a szóvivő.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás