promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Világszerte találgatják Mr. Bean valódi foglalkozását, pedig egyértelmű utalás van erre a 26 éves nyílt titokra
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A mai napig sokan találgatják Mr. Bean munkáját, pedig már évtizedek óta ott van a szemünk előtt a válasz.

Bár Rowan Atkinson legendás figurájának, Mr. Beannek is komoly rajongótábora van Magyarországon, közel sem övezi akkora kultusz, mint Bud Spencer és Terence Hill filmjeit. Ettől függetlenül a mai napig sokan imádják a kétbalkezes, csetlő-botló karaktert, és mi is szívesen nézzük vissza bármikor a kultikus sorozat epizódjait.

Mr. Bean-el kapcsolatban nagyon sok a kérdőjel, hiszen ha jobban belegondolunk, sokat nem tudunk meg a figuráról, a múltjáról, hogy honnan jött, mi a teljes neve, és a foglalkozása. Hozzá kell tenni, hogy az 1997-ben bemutatott Bean - Az igazi katasztrófafilm (Magyarországon 1997. november 6-án mutatták be a mozikban - a szerk.) elég sok mindent próbált meg tisztázni Rowan Atkinson karakterével kapcsolatban, az egyik jelenetben állítólag ki lehet szúrni, hogy mi Mr. Bean keresztneve.

Ugyancsak ebben a filmben derül ki, hogy mi a karakter munkája. Mikor Richars Curtis és Rowan Atkinson megalkották a figurát az 1990 és 1995 között futott sorozathoz, nem akartak belemenni olyan részletekbe, hogy mi Mr. Bean teljes neve és foglalkozása, de a széria után olyan sok volt a találgatás és a teória körülötte, hogy az alkotópáros úgy döntött, az 1997-es mozifilmben elvarrnak néhány szálat, és megválaszolnak néhány rejtélyt Beannel kapcsolatban.

Már az alkotás elején kiderül, hogy Bean a Londonban található brit Nemzeti Galéria teremőreként dolgozik. Ez persze önmagában még nem jelentené azt, hogy a sorozat cselekményei alatt is ez lett volna a munkája, de a Galéria elnöke tesz egy olyan kijelentést, ami egyértelműen arra utal, hogy Mr. Bean már a sorozat idején is itt volt teremőr.

„Akkor vettem fel ezt a kedves fiatalembert, mikor az ön posztján voltam. És azonnal felmondok, ha forral ellene valamit”

- mondja ezt közvetlenül azután, hogy az egyik elnökségi tag azt mondja, hogy "Mr. Bean évek óta dolgozik náluk".

Mivel a sorozat és a mozifilm cselekménye között is nagyjából annyi idő telhet el, mint a széria utolsó epizódja és az 1997-es alkotás között - 2 év -, ezért nyilvánvaló, hogy a karakter már akkor a Nemzeti Galériában volt teremőr.

A Bean - Az igazi katasztrófafilm egyébként óriási közönségsiker lett, és a mozipénztáraknál is szép pénzt termelt, a kritikusok viszont lehúzták, mert túlságosan amerikanizáltnak találták. Emellett nehezményezték, hogy Mr. Bean túl sokat beszélt a filmben; a filmes újságírók akkori véleménye szerint ez a film csak azért készült el, hogy Rowan Atkinson kultikus figuráját a tengerentúlon is megismerjék.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás