promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagyot robbantott a Netflix év elején, felkerült a méregdrága sorozat, amit a magyarok fognak az élre röpíteni
Borítókép:  Profilmedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

 A Duna TV-n a kutyát sem érdekelte a magyar Trónok harca, de streamingen máris megtalálta a közönségét. 

Él a magyar emberekben egy furcsa tévhit, miszerint az embereket nem igazán érdeklik a magyar filmek. Erre azonban rácáfol, hogy amint felkerül egy magyar film a Netflix kínálatába, az jó eséllyel rögtön a TOP10-es listában köt ki, eddig is rengeteg filmmel megesett, elég szép számokat produkált az utóbbi években például az Együtt kezdtük és A játszma is, amik a mozikból kicsit csalódást keltő számokkal távoztak. 

Hogy az embereket érdeklik a magyar filmek, azt igazából a nagy "streaming bumm " előtt is lehetett tudni, mert az illegális letöltések számaiból és a televíziós adásokból tudni lehetett.

Nem az volt tehát a kérdés, hogy érdekli-e az embereket, hanem hogy hajlandóak-e érte fizetni?

Bár az elmúlt évtizedben volt néhány szép közönségsiker a mozikban is, sajnos nem mondhatnánk, hogy kialakult egy stabil bázisa a magyar filmnek, amire a filmkészítők építeni tudnak. Itthon továbbra is inkább az amerikai blockbusterek és a francia komédiák, néhanapján egy-egy kiemelkedő európai művészfilmes alkotás dominálnak a mozikban. Ez számos térségbeli országban is hasonlóan alakul, viszont ott van előttünk a lengyelek és a csehek példája, akiknél még ma sem ritka a hazai gyártású produkciók közönségsikere.

Közben itthon az elvárások is lejjebb szálltak, korábban 100 ezer mozis nézőtől lehetett azt mondani egy magyar filmre, hogy érdekelte az embereket.

Ma már 60 ezer néző is kiemelkedően jónak számít a magyar mozikban - ugyanakkor most éppen a Semmelweis mozifilm alkotói örülhetnek, mert ők hamarosan elérhetik a 100 ezer nézőt is. Az, hogy esetleg profitot termeljen egy ilyen film, ezekben az esetekben fel sem vetődik, érdekes mód erre inkább a kisebb közönséget megmozgató szerzői filmek képesek a nemzetközi forgalmazási jogok okán. 

Magyar sorozat eddig nemigen került fel a Netflix műsorába, egyedül A martfűi rém négyrészesre bővített minisorozat változata jut eszünkbe, és az is igencsak jól szerepelt. Most a Tündérkert került fel a streaming oldalra, és rögtön be is tört a TOP10-es sorozatok listájára.

A sorozatról korábban azt írtuk, hogy kár lenne a Trónok harcához hasonlítani, mert ez egész egyszerűen rögtön a fellegekbe repíti az elvárásokat, szerintünk bátran neki lehet ülni, sőt, kifejezetten érdemes is, minden hibája ellenére.

A Tündérkert rekordköltségvetésből készült, összesen 3,6 milliárd forintba került, ehhez képest sajnos csalódást keltő számokat produkált a nézettségi versenyben, mikor ősszel bemutatták a Duna TV-n, még a híresen rosszul sikerült Aranybullát is sikerült alulmúlnia. Az első részt 178 ezer néző követte figyelemmel, ami kevesebb mint 6%-os  nézettségi arányt jelentett.  Íme az előzetes:

A széria Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első kötetéből, a Tündérkertből készült, Madarász Isti rendezésében, és olyan híres történelmi alakokat is felvonultat, mint Báthory Gábor, Báthory Erzsébet, vagy Bethlen Gábor.

Arra, hogy a Tündérkert megelőzzön olyan slágersorozatokat, mint a Berlin vagy A korona, egyébként megvan az esély, még ha csak kicsi is, nem is olyan rég a lengyel 1670 című sorozat is igencsak előkelő helyig jutott a TOP10-es sorozatok listáján.

Azt egyébként nem lehet tudni, hogy a Netflix mennyit fizet egy-egy magyar film vagy sorozat után, az alkotók nyilatkozatai alapján abból a pénzből sokat már senki sem lát, alapjáraton sem egy nagy összeg, így inkább csak örülnek, hogy az alkotásiak minél több emberhez eljuthatnak a Netflix révén.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás