promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Tündérkert elkövette a Trónok harca legnagyobb hibáját, kiakadtak a nézők
Borítókép:  Megafilm
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Tündérkert elkövette ugyanazt a hatalmas hibát, mint a Trónok harca.

Sokan várták az év legígéretesebb magyar mozgóképes alkotásának számító Tündérkert című sorozatot, ami Móricz Zsigmond Erdély-trilógiáját dolgozza fel. A Megafilm gyártásában, és Madarász Isti rendezésében készült produkció első évadja 8 epizódból áll - legutóbb a 6. részt adták le a Duna TV-n.

Bár már az első epizód felháborított egyes nézőket, és történelmi hűség ide vagy oda, kijelenthetjük, hogy a Tündérkert valóban egy hiánypótló és figyelemre méltó alkotás lett, amit jó nézni, és még többet akarunk látni belőle.

A magyar Trónok harcának reklámozott Tündérkert valóban sok szempontból hasonlít az HBO sikersorozatához. Elsősorban a hasonló történetvezetés, a Targaryen-hercegként ábrázolt Báthory Gábor, és az intrója miatt mutogatnak rá a nézők - bár a sorozat védelmére szóljon, hogy Móricz Zsigmond regényében is nagyon fontos szerepet kapnak a meztelenkedős ágyjelenetek és a belső viszályok, intrikák, és mint köztudott, az Erdély-regények jóval George R. R. Martin könyvei előtt íródtak.

A főcímről pedig csak annyit, hogy bár dallamvilágában és hangzásában valóban felfedezhetők hasonlóságok a Trónok harca fő témájával, mindazonáltal az intró képi megvalósításában sokkal inkább a Szulejmán című török sorozatot idézi meg; vessétek csak össze a kép főcímet az alábbi videókban, és meglátjátok, hogy igazunk van.

Ez a Tündérkert intrója:


Ez pedig a Szulejmán bevezetője:


De ha már ennyire magán akarja viselni a "magyar Trónok harca" címet, akkor nem ártana szembesíteni a Tündérkert alkotóit azzal a ténnyel, hogy sikerült ugyanazt a csalódáskeltő hibát elkövetniük, mint az HBO sikerszériájában. Ha emlékeztek még rá, a Trónok harca utolsó két évadja elég sietősre, kapkodósra vette a tempót, egyes szereplők egyik-napról a másikra tettek meg több ezer mérföldet; olyan volt, mintha Westeros-ban hirtelen mindenki megtanult volna fénysebességgel repülni vagy hoppanálni, mint a Harry Potter világában.

Figyelem! A következő sorok spoilereket tartalmazhatnak a Tündérkert történetével kapcsolatban!

Az 5. epizód közepéig a Tündérkert szép lassan építkezett, mindennek időt hagyott, nem sietett sehová a cselekmény. Azonban amint megjelentek a törökök a történetben, a sorozat rohamtempóra váltott, és azóta egyre kuszább minden. Gondoljunk csak arra, hogy miközben Báthory és serege haladt Brassó felé, Iszkender pasa elment Bethlen Gáborhoz, hogy közölje, a szultán nem nézi tovább jó szemmel az erdélyi fejedelem belső hadjáratozását. A török pasa elmondásából kiderült, hogy a törökök már tudtak arról, hogy Báthory Brassó ellen vonul a hajdúkkal, mégis egyik jelenetről a másikra odaértek Bethlennel együtt, hogy megakadályozzák a fejedelmet; pedig nem kis távolságot kellett megtenniük nekik sem.

Azonban a 6. epizódban már jóval több ilyen kapkodást láthattak a nézők. Bethlen Gábor itt is néhány óra leforgása alatt lovagolt el Kolozsvárról Déva várához, hogy segítsen az ostrom alatt álló vár népén és a családján, a régóta betegségben szenvedő Gáborka után a nővére csupán pár óra alatt elkapta a halálos kórt és súlyos tüneteket produkált, majd bele is haltak mind a ketten, de említésre méltó az is, hogy a magyar nádor serege hirtelen megtámadta Déva várát, egy napot adott a védőknek a fegyverletételre, majd másnap reggel minden ok nélkül elvonultak onnan. Igaz, Báthory felesége elmondta Bethlennek, hogy levelet küldött a nádornak, de a hírnök is csak nem sokkal a főkapitány előtt ért oda Kolozsvárról, tehát itt is nagyon sok furcsaság és kesze-kuszaság történt.

Ez nagyon komoly hibasorozat, amit a Tündérkert eddig elkerült, de az elmúlt másfél epizódban túl sok csúszott bele. A nézők emiatt nagyon kiakadtak, hiszen csalódtak a készítőkben, és nem értik, hova most ez a hirtelen siettség.

Lehet, hogy az írónak csak ekkor jutott eszébe, hogy csupán néhány epizódnyi játékideje van arra, hogy feldolgozza az Erdély-trilógia első kötetét, pedig Móricz regényének még gyakorlatilag a fele hátravan. Ettől függetlenül a Tündérkert továbbra is egy jó magyar sorozatnak mondható, aminek következő részét péntek este láthatjuk a Duna TV-n.

Alább pedig láthattok néhány bakit, ami a forgatáson történt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás