promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, miért pont a Jászai Mari térnél van Columbo szobra? Elképesztő magyarázat a fővárosi rejtély mögött
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez az oka, hogy éppen a Jászai Mari térnél kapott helyet Columbo szobra.

A Peter Falk főszereplésével készült Columbo krimisorozat a magyarok egyik kedvenc retro szériája. Még most is gyakran ismétlik az epizódokat, de akár streamingen is visszanézhetjük őket, ugyanis egyre több rész kerül fel a SkyShowtime-ra.

A 69 epizódot megélt Columbo sorozatot és főszereplőjét annyira szerették már korábban is Magyarországon, hogy Budapest 5. kerülete egy külön szobrot készíttetett róla és a sorozatban látható kutyájáról. Ez a szobor a Jászai Mari térnél található, bárki megcsodálhatja, aki arra sétál, vagy csak elsuhan mellette a 4-es, 6-os villamossal. A Columbo-szobor ráadásul közkedvelt turista zarándokhely is, mindenki lefotózkodik Peter Falk-kal, aki csak meglátja.

De miért éppen ide helyezték el Columbót és a kutyáját?

A 2011-ben elhunyt Peter Michael Falk-nak a színész elmondása szerint számos európai felmenője volt, köztük a dédapja is, Falk Miksa, a magyar író és politikus, aki nemcsak országgyűlési képviselő, de a Magyar Tudományos Akadémia tagja is volt, emellett a Magyarországi Hírlapírók Nyugdíjintézetének elnöke.

Falk Miksa családfájáról annyit lehet tudni, hogy két felesége olt, és nyolc gyermeke született. Beszélnek olyanokat róla, hogy Széchenyi István jóbarátja volt, és hogy ő tanította magyarul Erzsébet királynét is. Valójában ezek ugyanolyan meg nem erősített legendák, mint az, hogy rokoni szálak fűzik Peter Falk-hoz. Mióta a színész kijelentette, hogy magyar felmenője is volt, sokan megpróbáltak utánajárni, vajon igaz-e az állítás, de eddig sosem tudta senki bebizonyítani, hogy Falk Miksa valóban Peter Falk őse lenne.

Nagy valószínűség szerint csak névrokonságban álltak.

Ettől függetlenül nem volt kérdés, hogy Budapest 5. kerületén belül hol helyezzék el Columbo szobrát. Idén 10 éve már, hogy a Falk Miksa utca elején, a Jászai Mari térnél áll a magyarok kedvenc hadnagya, és akár voltak magyar felmenői, akár nem, Peter Falk mindig is a magyarok kedvence marad.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás