promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mester Tamás üzent Azahriahnak, szédületes dolgot állít a Megasztár egykori zsűrije
Borítókép:  RTL
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mester Tamás spirituális élményeivel sokkolta a hallgatóságot, aztán szóba jött Azahriah. A zenész elmondása szerint nincs esélyünk a nemzetközi porondon, amíg ragaszkodunk az anyanyelvünkhöz.

 

A Három igazság podcastban a meghívott vendék három boríték közül választhat, ezekben három téma van megadva, amiről a műsorvezetők beszélni szeretnének. Előzetesen minden műsorvezető egy témát talál ki, erről kérdezik a vendéget. A műsor folyamán végül mindegyik boríték sorra kerül, így ez az apró kis interaktív gesztus csupán a témák sorrendjére van hatással.

Wágner Tamást az érdekelte az aktuális vendéggel, Mester Tamással kapcsolatban, hogy mi hozza vissza mindig Magyarországra? A zenész a világ számos pontján élt már, köztük az Egyesült Államokban is, ahol megtapasztalta milyen brutálisan nagy verseny van a szórakoztatóiparban. Az, hogy kit fedeznek fel, lényegében kiszámíthatatlan, de jó időben kell lenni jó helyen, sokszor már gyerekkorban el kell kezdeni a tudatos építkezést.

Ez se garancia még semmire, Tamás nem is igazán érti, hogy mi alapján válogatnak a rengeteg tehetség között, viszont látta milyen rengeteget kellene még tenni azért, hogy egyáltalán csak labdába rúgjon a nemzetközi porondon. Ez az egyik oka annak, hogy ő maga végül feladta efféle álmait.

"Ahhoz, hogy Magyarországon valaha szülessen egy világsztár, ahhoz a magyar rádióknak, az összes médiának fel kellene vállalnia azt, hogy angolul játszanak magyar előadóktól dalokat, de ez a minimum, hogy el tudjunk kezdeni versenyezni."

Követendő példaként az ABBA-t hozta fel, náluk az első lemez még svédül jelent meg, de a nemzetközi sikerhez az angol nyelv vezetett. Ezután következik a kontextusól kiragadva igencsak megdöbbentő kijelentése:

"A magyar nyelv nem alkalmas arra, hogy popzenét csináljunk."

Ez persze nem azt jelenti, hogy a magyar zene ne tudna jó lenni, csupán annyit jelent, hogy Mester nem egyszerűen könnyűzenét ért popzene alatt, hanem világslágereket.

Ezek után következett Palik László kérdése a piros borítékban, ami talán a műsor legmeglepőbb része, Tamás itt elárulja, hogy a meditáció nem egy görcsös erőlködés, hogy ne gondolj semmire, hanem épp ellenkezőleg, meditálás közben csak hagyod cikázni a megjelenő gondolatokat és figyeled. Az elme azonban egy idő után annyira elkezdi megunni, hogy saját magát figyeli, hogy inkább kikapcsol.

Ehhez az állapothoz egyébként nem kell feltétlenül meditálni, előjöhet például futás közben is (ez az ún. FLOW élmény), Palik az autóvezetésben találta meg ugyanezt az érzést, mikor minden lelassul, ő mégis gyorsabb tud lenni, mint máskor.

Azahriah végül a harmadik etapban kerül elő, ahol visszakanyarodunk a magyar könnyűzene helyzetéhez. Tamás korábban Andy Vajnával közösen próbálta ösztönözni az előadókat, hogy énekeljenek angolul, és azt ők eljuttatják a rádiókhoz - de ez nem sikerült.

"Király Viktor, Radics Gigi, van néhány ember, akik megpróbálkoznak ezzel, és talán ennek lesz valami következménye. Amíg magyarul éneklünk, semmit nem fogunk tudni kihozni a magyar popzenéből."

Az említett előadók ugyebár a Megasztár utolsó évadaiban voltak nyertesek, mikor Mester Tamás is beült a Megasztár zsűrijébe. Palik László ekkor visszakérdez, hogy ez a nemzetközi színtérre vonatkozik-e, mire kiderül, hogy Mester Tamás szerint nincsenek erre külön mércék.

A zene vagy jó, vagy nem jó, a magyar zenék és az angolok is ugyanazon a listán vannak, és ha labdába akarunk rúgni, el kellene hagyni a népzenei alapokat és elindulni az angolszász irányba. Wágner Tamás ekkor kérdez rá, hogy na de mi van az olyan sikeres előadókkal, mint Azahriah, aki keveri a magyar és az angol szövegeket?

"Azahriah nagyon jó példa. Nem az én zeném, tehát nem vagyok nagy rajongója, de nagyon elismerem, nagyon tehetséges srác és tök jó ötlet volt hogy ő vegyíti a magyart az angollal, mert talán így átmegy."

Azahriah sok rajongója egyébként nem is érti az angol szövegeket, ezzel kapcsolatban zenei szakértőnk is megszakértette a polgári nevén csak Baukó Attilként ismert tehetség zenéjét. A Palikék világa csatorna podcastjének teljes adást itt tudod visszanézni:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás