promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rettegnek a magyaroktól nyugaton? Félelemből kerülhetett Attila nevű rosszfiú Bud Spencer egyik leghíresebb filmjébe
Borítókép:  IMDb
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mit keres egy magyar nevű szereplő egy olasz filmben?

Belegondoltatok már abba, hogy miért került egy magyar nyelvű karakter Bud Spencer és Terence Hill egyik leghíresebb filmjébe? A Különben dühbe jövünk maffiavezérének első számú emberét Attilának hívják - persze nem csak a magyar szinkron szerint, hiszen ha megnézzük a film IMDb oldalát, ott is ezen a néven van bejegyezve a karakter.

(Fotó: YouTube/Screenshot)

De mi lehet az oka, hogy Attila lett ennek a gonosztevő figurának a neve? Egyáltalán helytálló, mikor azt mondjuk, hogy ez egy magyar keresztnév?

Annyi bizonyos, hogy semmiképp sem magyar eredetű.

Hogy honnan származik pontosan, arról megoszlanak a nyelvtudósok véleményei: míg a többségük szerint a név germán, közelebbről gót eredetű - az atta szó kicsinyítőképzős változatának vélik, ami atyácskát jelent -, addig egyes tudósok (például Rásonyi László turkológus) szerint az Attila a török Etilből jön, ami a Volga, majd később a Don folyó török neve volt. Később ebből jött az Etele férfi keresztnév, majd az Atilla névalak, ami a gót származás tévhite miatt vált Attila helyesírásúvá. Más kérdés, hogy ez csak az írásváltozatban jelent meg, hiszen kiejtésileg a mai napig a korábbi alak szerint használatos.

Magyarországon ráadásul a 20. század második feléig nem is volt olyan ismert ez a keresztnév, erről tanúskodik az is, amit József Attila írt az önéletrajzában, a Curriculum Vitae-ben:

„Nem csupán azért érdekeltek a hun királyról szóló mesék, mert az én nevem is Attila, hanem azért is, mert Öcsödön nevelőszüleim Pistának hívtak. A szomszédokkal való tanácskozás után a fülem hallatára megállapították, hogy Attila név nincsen”

Aztán az évek során egyre gyakoribbá vált, mára az egyik legismertebb férfinév lett Magyarországon. Ez azonban nem magyarázza meg, hogy hogy került egy Attila nevű rosszfiú a Különben dühbe jövünk-be. Tekintve, hogy semmiféle információt nem találni erről az interneten, a kérdést feltettük az egyik legnagyobb Bud Spencer és Terence Hill-es rajongói csoportba. Bár a válaszadók többsége csak a legendás pofonosztók filmjeinek idézeteivel járult hozzá a rejtély megoldásához, akadtak néhányan, akik érdekes teóriával álltak elő.

Néhány rajongó szerint azért nevezték el így a karaktert, mert így akarták fenyegetőbbé, félelmetesebbé tenni őt, hiszen a hunok híres királya, Attila nevét is rettegve mondták ki a nyugati országokban, és a Különben dühbe jövünk alkotói ezt akarták beleépíteni a karakterbe.

„Attila the HUN, minden nép ismeri és még mindig félve / áhítattal emlegetik!”

„Mivel Attila az isten ostora, így a főnök Attilára bízza, hogy nevelje meg őket!”

„Szerintem a hadvezér miatt, mert ő is olyan kegyetlen. Inkább a Hunok királyára utal szerintem”

„Az Attila név a nyugati emberek számára ijesztően hangzik. Ezért tette bele a rendező”

Ezek persze mind találgatások, ez a rejtély valószínűleg megoldatlan marad, mindazonáltal mindig jó érzés, hogy ha nem is magyar származású név az Attila, de némi magyar vonatkozás akkor is van a Különben dühbe jövünk-ben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás