promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Előkerül Attila hun király sírja? Szenzációs felfedezést tettek a szomszédságunkban
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy autópálya építése közben bukkantak kincsekre.

A hunok az ókor legvégén tartották rettegésben a fél világot, és jelentős mértékben járultak hozzá a Római Birodalom összeomlásához. A nomád harcosok fölénye azonban egy pillanat alatt szertefoszlott, amikor a királyuk, Attila váratlanul elhunyt.

Az Etele néven is emlegetett uralkodó 453-ban halt meg, a legenda szerint a nászéjszakáján elindult orrvérzése, vagy valamilyen belső vérzés következtében. De az is elképzelhető, hogy újdonsült asszonya, a germán Ildikó (Krimhilda) végzett vele.

Attilát nomád szokás szerint titokban temették el, és még a szertartáson részt vevőkkel is végeztek, hogy a sírjának helye sohase derüljön ki. Bizonyos feltevések szerint ez Magyarországon, talán Szeged környékén lehet, ám egyelőre nem bukkantak a nyomára.

Most azonban felcsillant a remény, ugyanis Romániában különös maradványokra leltek az A7-es autópálya építése közben. Az érintetlen csontok és a mellettük elhelyezett értékes tárgyak alapján arra következtetnek a régészek, hogy egy hun méltóság sírhelyéről lehet szó.

Az 5. században élt férfi minden bizonnyal napi kapcsolatban állt Attilával, és ha őt megtalálták, akkor talán a híres király nyughelye sincs olyan messze. Kissé zavaró azonban az egészben, hogy a maradványok Mizil település határában kerültek elő, nem messze Ploiestitől, illetve csupán 220 kilométerre a Fekete-tengertől.

A titokzatos hun méltóságot a lovával együtt temették el, az arcára arany maszkot tehettek. Bár Attila a hiedelem szerint a Kárpát-medencében hunyt el, nem lehetetlen, hogy kissé távolabb hozták létre a nyughelyét.

A most megtalált leletek közt fegyverek, arany ékszerek, valamint különböző, arannyal bevont tárgyak szerepelnek, 100-nál is több darab. Gondoljunk bele, micsoda kincset őrizhet Attila sírja, ha egy „átlagos” hun méltóság mellé ennyi mindent temettek.

Fotók ITT.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás