promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas hazugság övezi a Kincs, ami nincs-et, az átverésben Bud Spencer és Terence Hill is partner volt
Borítókép:  YouTube (screenshot)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Kincs, ami nincs alkotói mindenkit átvertek a filmmel, a mai napig sokan elhiszik ezt a hazugságot.

1981-ben mutatták be Olaszországban Bud Spencer és Terence Hill egyik legjobb közös filmjét, a Kincs, ami nincs-et, ami a magyar mozikba csak 1984. március 22-én érkezett meg. Akik annak idején látták a filmet, arra voltak leginkább kíváncsiak, hogy merre található a Pongo Pongo sziget, ahol Charlie és Alan találkozott Mamával, Anuluval, Kamasukával, és a törzs többi tagjával. A legtöbben azt hitték, hogy valahol a Csendes-óceán déli térségében rejtőzhet, hiszen erre utalást is tettek a film végén.

Az évtizedes rejtély a mai napig nem hagyja nyugodni a rajongókat, ami nem csoda, hiszen akárhányszor nézzük meg a filmet, a legvégén mindig szembejön velünk az a felirat, amivel az alkotók kifejezték hálájukat a sziget lakosságának és a hatósági szerveknek az együttműködésért. Így hangzik ez a bizonyos köszönetnyilvánítás, aminek a végén egy ígéret is elhangzik:

„A film alkotói hálás köszönetet mondanak a sziget lakosságának és hatósági szerveinek a szíves és lelkes együttműködésért, amivel hozzájárultak a film létrejöttéhez. Továbbá ígéretet tesznek arra, hogy nem térnek vissza a szigetre, és senkinek nem árulják el, merre található ez az utolsó, érintetlen paradicsom”.

Nem csoda, hogy ezek a sorok mindenkinek az agyába vésődtek, de az a szomorú igazság, hogy ez csak egy olcsó reklámfogás volt, amivel a filmet népszerűsítették, és elültették a nézőkben a gondolatot, hogy Bud Spencer és Terence Hill valami titokzatos, eldugott szigeten forgatott a stábbal, amiről nem tudni, hogy hol van pontosan. Nemrég a Promotions készített egy nagy Bud Spencer és Terence Hill kvízsorozatot, aminek egyik részében a Kincs, ami nincs-ről tettünk fel kérdéseket. Volt egy olyan kérdés, hogy hol forgatták a filmet, és meglepő módon a kitöltők harmada azt jelölte be, hogy a Csendes-óceán egyik rejtélyes szigetén.

Ebből is látszik, hogy ez a reklámfogás - de hívhatjuk hazugságnak vagy átverésnek is -, ami köré a film marketingjét építették, a mai napig, 42 évvel a bemutató után is működik. Persze az elmúlt években többször is cikkeztek róla, hogy valójában hol forgatott a stáb. Mint a legtöbb filmjüket, ezt is Miami közelében vették fel, mindössze néhány kilométerre Miami Beach-től, a Key Biscayne szigeten, amit a Rickenbacker Causeway nevű hídon keresztül lehet elérni. Tekintve, hogy ezt a hidat 1947. november 9-én adták át, nem lehet azt mondani, hogy a Kincs, ami nincs forgatásakor még ismeretlen hely volt.

Már akkoriban is népszerű helyszín volt a strandolni és pihenni vágyók körében, de lehet itt teniszezni, golfozni, kajakozni, és horgászni is. Ehhez kapcsolódó érdekesség: nem volt nektek sohasem furcsa, hogy Alan egy olyan tavacskában horgászik a szigeten (gyönyörű szépen rendezett gyepen ücsörögve), ami kicsit sem hasonlít egy lakatlan, vadregényes sziget belső tavára? Azt a jelenetet például éppen Key Biscayne golfpályáján vették fel.

(Fotó: Strandoló emberek Key Biscayne szigetén, a háttérben a Rickenbacker Causeway és Miami Beach. Forrás: Profimedia)

Tehát ha eseteg Miami-ben nyaralnánk valamikor, akkor érdemes átautózni Key Biscayne-re, mert akkor elmondhatjuk magunkról, hogy a "Pongo Pongo sziget" partján strandoltunk. És ha már ott járunk, akkor a sziget élővilágát és történelmét is megismerhetjük tanösvényeken keresztül, sőt, a régi világítótoronyba is felmehetünk.

Bud Spencer és Terence Hill filmjeivel kapcsolatban egyébként nagyon sok érdekességet lehet találni az interneten. Egy olasz rajongói oldalon például arra derült fény, hogy a filmhez írtak egy stáblistás jelenetet, ami tisztázta volna a történet nagy kérdését, de végül ezt senki sem láthatta. Maga az ötlet viszont érdekes, ugyanis azt pontosan tudni, hogy milyen jelenet is lett volna ez, és biztos sokan szívesen megnéznék még ma is. Erről az alábbi cikkben olvashattok:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás