promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Én kielégíteni nem tudom” – Móricz Zsigmond nyíltan vállalta a bűnös viszonyt nevelt lányával
Borítókép:  Profimedia (Móricz Zsigmond: Forró mezők/Nemzeti Színház)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az írónak nemcsak a múzsája volt Csibe az utolsó éveiben.

Móricz Zsigmondot a Légy jó mindhalálig, az Erdély-trilógia, a Rokonok és egy sor más nagyszerű mű szerzőjeként tartjuk számon. Az 1942-ben (mindössze 63 évesen) elhunyt író ugyanakkor magánemberként éppolyan esendő volt, mint bárki más.

Sőt, olyan ügyek is fűződnek a nevéhez, amelyeket mai szemmel már különösnek tartunk, és a legtöbb emberben alighanem visszatetszést kelt. Ilyen a nevelt lányához, a nála 37 évvel fiatalabb Littkey Erzsébethez fűződő viszonya is.

Móricz 1936-ban már túl volt karrierje legfontosabb állomásain, a házassága Simonyi Máriával kihűlt, három lányát férjhez adta, mindegyiknek saját lakást is vett. Az ünnepelt író ekkor mentette meg az öngyilkosságtól az általa csak Csibének becézett Littkey Erzsébetet (a lány a Ferenc József hídról akart a Dunába ugrani), aki élete utolsó hat évének legfontosabb szereplője lett.

A lány alig töltötte be a 20-at, nem véletlen tehát, hogy Móricz gyorsan belehabarodott. Eleinte persze küzdött az érzéseivel, de aztán nem tudott ellenállni a kísértésnek. Simonyi Máriától még nem vált, ám Csibével egyre többet mutatkozott a nyilvánosság előtt – az igazi titkok pedig a hálószobában történtek.

A szende lányról később kiderült, hogy már van egy törvénytelen fia is valahol, de Móricz mégsem tudott megválni tőle, sőt lányává fogadta, és magához vette leányfalui birtokára. Ne szépítsük: a homályos múltú Csibe az író szeretője lett, egyfajta Lolitája, ahogy Szilágyi Zsófia írásában is olvashatjuk.

Az író lánya, Móricz Virág sem rejtette véka alá könyveiben, hogy édesapja és nevelt lánya között szexuális viszony állt fenn. Egyszer így idézte fel Móricz szavait:

„Én kielégíteni nem tudom. Nekem egy ölelkezés elég egy hétre, s őneki a teste, a vére számtalant kívánna egy éjszakán át.”

A csaknem négy évtizednyi korkülönbség alighanem visszafoghatta az írót, nem lehetett megfelelő szeretője fiatal párjának, bár igyekezett folyton jó képet festeni magáról:

„Egészséges vagyok. Jól eszem, iszom, emésztek, s kényelmesen élek, tehát a szervezet jól működik: spermatermelésem kitűnő.”

Aki belepirul ezekbe az őszinte kijelentésekbe, az aligha ismeri a műveiben is teljesen kitárulkozó Móriczot. Az író egyszer például így elmélkedett a szövegkészítés és karakterformálás nehézségeiről:

„Az író sok alakot teremt, de olyat nem írhat magának, hogy meg is b*szhassa.”

Móricz naplója szerint a Csibével való szex egyfajta ihlető erőt is adott számára. Gyermek nem született a viszonyukból (a 2021-ben elhunyt Móricz Imréről jelenleg nem tudjuk, hogy az író vér szerinti fia volt-e), de az Árvácska című regény és még számos remek novella igen. A vágy nem maradt mindig ilyen erős Móriczban, egy idő után fárasztani kezdte Csibe temperamentuma és kielégíthetetlensége.

„S én félek, hogy holnap találkozni kell a Csibével. Se pénzem nincs, se f*szom hozzá. E pillanatban kész vagyok szegénykével”

– írta egy alkalommal. A különös kapcsolatnak aztán 1942-ben szakadt vége, amikor Móricz váratlanul agyvérzést kapott, és ebből a súlyos betegségből már sohasem épült fel többé.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás