Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

II. Erzsébet magyar rokonát láttad már? Nagyon meg fogsz lepődni, mutatunk egy videót is vele kapcsolatban

II. Erzsébet magyar rokonát láttad már? Nagyon meg fogsz lepődni, mutatunk egy videót is vele kapcsolatban

Zene, Film & Kultúra

II. Erzsébet magyar rokonát láttad már? Nagyon meg fogsz lepődni, mutatunk egy videót is vele kapcsolatban

Zene, Film & Kultúra

Promotions 10:50

A britek királynőjének családfája bizony tartogat számunkra meglepetéseket.

Az elmúlt pár évben a brit királyi családtól volt hangos a fél brit bulvársajtó, szakértők garmadája foglalkozik a híres família apró-cseprő dolgaival. A popkultúrát pedig olyan mélyen érintette a Meghan Markle - Harry herceg páros és a család többi tagja között állandósuló viszály, hogy nemrégiben szatirikus hangvételű sorozatot is kaptak a britek. Az HBO Max ugyanis animációs szériát készített a kis György herceg főszereplésével.

A család jelenével kapcsolatban szinte már mindent tudunk, miközben sokkal kevesebb szó esik a múltjáról. Pedig a több százéves történelem nagyon érdekes szálakat is szolgáltat számunkra. II. Erzsébet fiának, Károly hercegnek például több birtoka is van Erdélyben,

és hogy mégis honnan jön a magyar végek szeretete?

A családnak vannak magyar felmenői is, a királynő ükanyja a magyar származású Rhédey Klaudia volt, aki Erdélyben született, pontosan Erdőszentgyörgyön, méghozzá a 19. század elején, 1812-ben. Házassága révén később Teck hercegnéje lett, egy Hohenstein grófné, aki így a brit uralkodóház, a Windsor-ház egyik ősanyja.

Károly 2010-es erdélyi útja alkalmával a sajtónak többször is megemlítette, hogy 1/32-ed részben büszkén magyarnak vallhatja magát, ezért is fűzi őt különös kapcsolat Erdélyhez.

Rhédey Klaudia és Sándor württembergi herceg kapcsolata azonban nem volt túl egyszerű, kezdetben óriási felháborodást keltett a bécsi udvarban, hiszen az főnemesi körökben csak barbár és vad vidékként számontartott magyar végekről származott. Szinte ismeretlen volt a neve a felső tízezer berkeiben, mégis 1830-ban szépségével megbabonázta a császárvárost, amikor ott töltötte a báli szezont.

Sándor herceg végül megkérte a kezét, de a családja a lánykérést mélyen rangon alulinak ítélte, miközben a Rhédeyek azon sértődtek meg, hogy miféle felkapaszkodott, kevés múltra visszatekintő családok akarják megmondani nekik, hogy kihez mehet hozzá a lányuk. Mivel a Rhédey-család egészen Aba Sámuelig vezette vissza a családfáját.

Közel 5 évig tartott a családok közötti egyetnemértés, Rhédey gróf állítólag a halálos ágyán egyezett bele a frigybe. A párnak végül két leány mellett egyetlen fia született, Ferenc, aki Viktória Mária cambridge-i hercegnőt vette feleségül. Ferenc lányát pedig már Viktória királynő unokájához, majd később a királynő sógorához, György yorki herceghez adták feleségül. A yorki herceg később V. György néven lépett a trónra.

Az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastélyt nemrégiben újították fel, e falak között nevelkedett II. Erzsébet ükanyja, a videóben képeket is láthattok a grófnéról:

(Forrás: NLC, Nickmgombash.blogspot, InStyle)

Borítókép: Profimedia