promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Karácsonyi cserebere 2-kritika: Vanessa Hudgensből is megárt a sok
Borítókép:  Digital Spy
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Netflix jó úton jár, hogy hamarosan lesüllyedjen a Disney Channel szintjére. A minőséget egyre lejjebb adó streamingszolgáltató idei karácsonyi felhozatala továbbra is elég lesújtó, és Vanessa Hudgens visszatérésével még mélyebbre fúrta magát a Krampusz valagába.

2018-ban debütált a Netflixen a Mark Twain Koldus és királyfi című regénye nyomán készült Karácsonyi cserebere című romantikus vígjáték, melyben egy hétköznapi cukrászlány és egy esküvőre készülő hercegnő helyet cserélnek egy kis időre, miután rájönnek, hogy távoli rokonságban állnak egymással, és a megszólalásig hasonlítanak egymásra.

Azt már a Nincs kettő négy nélkül-nél is megtanultuk, hogy a filmekben nem kell egypetéjű ikreknek lenni ahhoz, hogy valaki tetőtől talpig tökéletesen hasonlítson egy másik személyre. E.B. Clucher örökzöld alkotása viszont egy percig sem veszi magát komolyan, szemben a Karácsonyi csereberével, ami komolyan el akarja hitetni az emberekkel, hogy ez egy teljesen normális helyzet, még ha abszurdnak és idiótának is tűnik. Pontosan emiatt, no meg a szakmabeliség teljes hiánya miatt lett egy ostoba, minősíthetetlen, mind filmnek, mind karácsonyi filmnek ZS-kategóriás Vanessa Hudgens vígjátéka, ami számomra továbbra is érthetetlen okokból mégis sikert aratott a netflixezők körében.

Ezért is tartottam tőle, hogy hamarosan el fog készülni a folytatása, és a félelmem be is igazolódott.

Amikor felkerült a Karcsonyi cserebere 2. előzetese, az rögtön szembetűnt, hogy a Netflix továbbra sem változtat azon az álláspontján, hogy a karácsonyi filmeknek olyanoknak kell lenniük, mint amiket annak idején a Disney csatornára gyártottak.

Ha jobban megnézzük a streamingszolgáltató idei felhozatalát, mind az Alkalmi randevú, mind a Karácsonyi hadgyakorlat, mind a Jangle család karácsonya ugyanarra a szerkezetre van felhúzva. Névtelen, eddig B-kategóriás sorozatokban és rövidfilmekben utazó rendezők, az iskolát elvégzett, de mindenhonnan elutasított amatőr írók, tehetségtelen, ripacskodó, de önmagukat tényleg nagy színészeknek tartó szereplők, és egy nagy produkciós vállalat, akinek már van akkora egója, hogy azt mondja, ezzel a névvel tényleg minden sz.art el lehet adni az előfizetőknek.

Az említett filmek mögé nyugodtan beállhat a Karácsonyi cserebere 2. része is, ahol aztán már tényleg mindent eldobtak, ami egyet jelent a minőséggel, csak az volt a fontos, hogy az előző film sikere láttán még egy bőrt lenyúzzanak egy amúgy sem túl kreatív, és már abszolút kifulladt sztoriról, és belevigyenek egy hatalmas csavart az egészbe, ami teljesen megbolygatja a szálakat. Ez azonban kimerült abban, hogy bejött a képbe egy harmadik Vanessa Hudgens hasonmás, aki a történet szerint Margaret királynő unokatestvére, vagyis ugyancsak nemesi családhoz tartozó személyiség, mégis úgy néz ki, mint egy kanadai pornós, aki két forgatás között beugrik, hogy belerondítson rokona megkoronázásába.

A Karácsonyi cserebere 2. része valójában egy olyan film, amit már a Disney csatornára is szégyen lenne felpakolni, nemhogy egy Netflixre. Mind az előző rész írói, Robin Bernheim és Megan Metzger, mind a rendezője, Mike Rohl visszatértek a folytatásra, mert nyilván jól mutat az IMDb-oldalukon, hogy több Netflixes filmet is jegyeznek, csak az a baj, hogy ez semmiben sem fogja előrébb lendíteni a karrierjüket, ami már amúgy is a béka segge alatt van.

Mint már említettem, ebben a filmben Vanessa Hudgens nem kettő, hanem három szerepet is alakít, ráadásul ugyanolyan pocsékul. Számomra még mindig hihetetlen, hogy vannak olyan producerek, rendezők, akik hajlandók ezzel a tehetségtelen, csakis a megnyerő, külső adottságai miatt kamerák elé való ripaccsal dolgozni, akinek egyetlen egy mozdulata, szemrebbenése sem hiteles. Persze ezeket a filmeket nemcsak színészként, hanem producerként is jegyzi, így a kérdés máris választ kapott.

Bár mondhatnám, hogy Vanessa Hudgens az egyetlen szégyenfoltja a Karácsonyi csereberének, de hazudnék vele. Ez a film, akárcsak az előző része, bűzlik az amatőrködéstől és a hozzá nem értéstől. A kritikán aluli rendezéstől kezdve, a név nélküli, gyenge és botrányos színészi alakításokon és a silány, értékelhetetlen forgatókönyvön keresztül egészen a legapróbb részletekig mindent negatívumot átemeltek az alkotók a 2018-as elődből, és még így is sikerült alulmúlniuk saját magukat ezzel a folytatással.

A Karácsonyi cserebere 2. része olyan szinten nézhetetlen, hogy csodálkozom rajta, hogy a Netflix még nem kért bocsánatot az előfizetőktől, amiért ennyire tesznek a minőségre, és ilyen filmgyártási hulladékkal etetik meg őket. Aki csak teheti, messziről kerülje el Vanessa Hudgens „két előkelő ripacs és egy pornós” alcímet is bátran viselhető filmjét, mert higgyétek el, már ezzel is sokkal szebb lesz a karácsonyi várakozás időszaka.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás