promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Méretes baki takarta el Mel Gibson férfiasságát
Borítókép:  Borítókép: Frazer Harrison / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyszerűen nem lehetett volna ott, ez egy hatalmas hiba volt!

A Rettenthetetlen egy ikonikus film Mel Gibson főszereplésével, témája a szabadság és az elnyomás, és az ebből fakadó feloldhatatlan feszültség, amely a színész hazatérésével és bosszúszomjától vágyik feloldhatóvá. Skócia nekimegy az őket rabigában tartó briteknek.

A film 1995-ben készült, és nem csak a filmkockák legendásak, de a zenéje is leír egy egész korszakot. Aki egyszer hallotta, soha nem felejti, fenséges és fülbemászó.

Amennyire ikonikus filmje ez Mel Gibsonnak és a kilencvenes éveknek, annyira elválaszthatatlan a skót szoknya a skótoktól. 

Na, de honnan ered ez a hagyomány? Egyáltalán miért viselnek a skótok szoknyát?

A köztudatban csak a nyolcvanas évekbe jutott el az a tény, hogy a skótszoknya egyáltalán nem egy ősi viselet, hanem egy kitalált hagyomány, amelyért gazdag skótok kezdtek el rajongani valamikor a 18. században, a divat pedig lassan egyre lejjebb szivárgott a társadalom legalján lévő néptömegekhez is.

A skótszoknya az ébredező nacionalizmusok hajnalán a nemzeti büszkeség szimbóluma lett,

de csak ekkor vált azzá. Aztán szépen lassan a 19. században már mindent és mindenkit behálózott a viselet, a skót nemzetépítés egyik megkerülhetetlen sarokköve lett, amely északtól-délig és kelettől-nyugatig egyesítette az ország lakóit.

Mel Gibson, azaz William Wallace, aki ugyan valós személy volt, és így viselhette volna a szoknyát, valójában sohasem vett fel skótszoknyát a 13. század végén, amikor a film története játszódik.

Amúgy a skótszoknya elődje, a kilt alatt sem viseltek semmit, ezért elméletileg a skótszoknya alá sem vesznek fel fehérneműt a skótok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás