promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Igazi gyöngyszem: 109 éves videófelvétel az öreg Görgei tábornokról
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kevesen tudják, de Görgei Artúrnak nagyon hosszú élet jutott, majdnem meglett a tizedik X is, emellé pedig mérhetetlen szenvedés is járt. Évtizedekig viselte egy nemzet gyűlöletét, miközben tudta, hogy semmisem igaz a rágalmakból. Visszavonult, a nyilvánosság előtt kevésszer mutatkozott, egy felvétel mégis fennmaradt.

Görgei Artúr az egyik legtehetségesebb magyar katona volt, aki 1848-ban kémikusi tanulmányait félbehagyva csatlakozott a szabadságharchoz, hogy aztán rövid időn belül, ő legyen a magyar hadsereg tábornoka, az elsőszámú katona. Őstehetség és hatalmas stratéga volt, nettó zseni, aki a nulláról – tehetséges és odaadó emberek támogatásával – épített fel egy ütőképes honvédséget, amely szép lassan felőrölte, majd legyőzte a harcedzett császári egységeket, és csak a kétszázezer orosz előtt teszi le a fegyvert, mivel nem akart egy elveszett ügyért még több magyar vért áldozni.

Ezért később az emigrációba menekülő Kossuth Lajos hazaárulónak bélyegzi, ő pedig évtizedekig viseli magán a bélyeget, a nagy idők elmúltával először fogságban él, majd hazatér Magyarországra. Visegrádon telepszik le, ahol kertészkedéssel és szőlészettel foglalkozott, és persze állandó céltáblája volt a háború elvesztéséért őt okoló magyarságnak.

Egy egész nemzet gyűlölte őt hosszú évtizedekig.

Majd csak a Horthy-érában rehabilitálják, a korszak egyik legtehetségesebb történésze, Kosáry Domokos ír a kérdésről nagyívű művet, amelyben egyszer és mindenkorra tisztázza, hogy Görgei racionális döntést hozott egy lehetetlen szituációban. Nem volt más alternatíva, hiszen a megtépázott magyar sereget már a kolera is elkezdte tizedelni, miközben egyszerre két császár ellen kellett volna helytállni.

A hazaáruló legendája azonban arra jó volt, hogy a nemzet azt higgye, külső erők nem tudták térdre kényszeríteni, belső árulás kellett ahhoz, hogy a függetlenségi álmok szertefoszoljanak.

Számtalan elbeszélésben és visszaemlékezésben olvasni arról, hogy gúnyolták őt az elkövetkező évtizedekben (volt, hogy csákánnyal támadtak rá), merthogy Görgei rengeteget élt még 1848 után, 98 évesen halt meg, amikor már tombolt az első világháború.

A rengeteg atrocitás miatt is kerülte a nyilvánosságot, de egyszer azért sikerült őt elkapni a kameráknak, éppen akkor, amikor egy dunai hajózáson vett részt:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás