promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Gyilkos halálujjak pusztítanak az Antarktiszon, nincs esély a túlélésre

Gyilkos halálujjak pusztítanak az Antarktiszon, nincs esély a túlélésre

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Az legszörnyűbb halálnem, a semmiből jelenik meg a rejtélyes jelenség. 

A Halál Ujja: Az Antarktisz jeges mélyének rejtélyes jelensége

Az Antarktisz fagyos mélységeiben, ahol a víz hőmérséklete gyakran -2°C körül mozog, furcsa és ritka természeti jelenségek is kialakulhatnak. Bár ez a hőmérséklet rendkívül hidegnek tűnhet, a felszíni jégréteg alatti világban élő tengeri élőlények számára viszonylag elviselhető élettér. Az élet itt zavartalanul virágzik, amíg egy különleges, halálos jelenség meg nem jelenik: ez a „Halál Ujja”, tudományos nevén brinikula.

Mi is az a brinikula?

A brinikula egy jégtölcsér, amely a tenger felszíni jégéből alakul ki, és lefelé növekedve fokozatosan eléri az óceán fenekét, miközben mindent megfagyaszt, ami az útjába kerül. Az óceánjég képződése során a só nem kerül bele a jég szerkezetébe, hanem sós, hideg oldatként, vagyis sósléként alakul ki. Ez a sólé a magas sótartalma miatt nem fagy meg, viszont jóval hidegebb a környező víznél, és sűrűsége miatt a tenger mélye felé áramlik.

Amikor a sólé lefelé áramlik, megfagyasztja a körülötte lévő tengervizet, és így kialakul a brinikula. Ez a természeti jelenség olyan, mint egy jégsztalaktit, ami lassan ereszkedik le a tengerfenékre, ahol tovább terjedhet, megfagyasztva a talajt és az ott található élőlényeket is. A brinikulák kialakulása gyors folyamat lehet: néhány óra alatt akár több métert is növekedhetnek.

Hogyan sikerült a brinikula kialakulását rögzíteni?

Bár a brinikulák képződését már évtizedek óta ismerik a tudósok, az első alkalommal 2011-ben sikerült filmre venni egy ilyen jelenséget a BBC híres „Frozen Planet” című sorozatában. Az Antarktisz jégpáncélja alatt dolgozó búvároknak az extrém hideg és az oxigénpalackok korlátozott üzemideje miatt nem volt lehetőségük végigkövetni a brinikula kialakulásának teljes folyamatát.

Ezért egy időzített felvételek készítésére alkalmas, víz alatti kamerát kellett kifejleszteniük. Az ehhez szükséges technológia azonban akkoriban még nem létezett, ezért a csapat egyik tagja, Hugh Miller, egyedi prototípust alkotott, amellyel végül sikerült a brinikula képződését megörökíteni. Ez a felvétel azóta világszerte ismertté vált, mivel rendkívül látványosan mutatja be a jelenséget.

Miért különleges a brinikula?

A brinikulák egyedülálló módon kombinálják a fizikai és biológiai folyamatokat. Ahogy a jégképződés során a só kiszorul, a sós oldat sokkal hidegebb és sűrűbb lesz, mint a környező víz, és megfagyasztja azt. A jelenség nemcsak látványos, hanem halálos is a tengerfenéken élő élőlények számára, akik a brinikula útjába kerülnek. Amint a jégtölcsér eléri a tenger fenekét, a jég tovább terjedhet a tengerfenéken, megdermesztve minden életet maga körül.

A tudományos jelentőség

A brinikulák vizsgálata fontos betekintést nyújt a jeges óceánokban zajló fizikai folyamatokba, valamint a szélsőséges körülmények között élő ökoszisztémák működésébe. Ez a jelenség egyedülálló lehetőséget ad arra, hogy megértsük, hogyan alkalmazkodnak az élőlények az extrém hideg körülményekhez, és milyen hatással van rájuk az ilyen szélsőséges jégképződés.

forrás: iFLSCience