promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Több milliárd évig nem létezett a Földön tűz, így gyulladt ki a legelső láng

Több milliárd évig nem létezett a Földön tűz, így gyulladt ki a legelső láng

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

A miskolctapolcai Barlangfürdő tragédiája után nehéz elképzelni, hogy valamikor nem létezett tűz a Föld bolygón.

A Föld sok szempontból is kivételes bolygó.

A föld az egyetlen általunk ismert bolygó, ahol valaha is tűz keletkezett. Bár a Naprendszer legforróbb bolygójának, a Vénusznak a felszínén is vannak vulkánok, amelyek forró magmát lövellnek ki, tűz még soha nem fordult elő. Sem a Merkúron, sem a Jupiteren, sem a mi vagy bármely más csillagot körülvevő bolygónkon.

Sőt, a mi bolygónkon sem létezett mindig ez a mindent elpusztító őselem: a Föld történelmének több milliárd éve alatt nem ismerték a tüzet. Több milliárd évbe telt, mire a tűz feltételei lehetővé váltak, a bolygó első lakói pedig hosszabb ideig éltek tűz nélküli világban, mint azt el tudnánk képzelni. Bár a vulkánok „tűzszökőkutakat” produkáltak és lehet, hogy egy-egy gázos vulkánkitörésből származó furcsa láng is előfordult, ez inkább a magma felfelé nyomulása és kifröccsenése egy szellőzőnyíláson, mintsem tényleges tűz.

Több milliárd évig nem volt a Földön tűz.

Körülbelül 2,4 milliárd évvel ezelőtt a Föld légköre valószínűleg metánból álló sűrű köd volt, amely a bolygón kialakuló bakteriális élet eredménye. Ezután következett be a Nagy Oxidációs Esemény, amikor az ősi cianobaktériumok elkezdtek energiát termelni a napfényből, oxigént juttatva a légkörbe. Itt kezdett először molekuláris oxigén felhalmozódni a légkörben, bár még mindig nem elég koncentrációban ahhoz, hogy égés történjen. A Nagy Oxidációs Esemény, amelyet néha oxigénkatasztrófának is neveznek, valószínűleg világméretű mélyfagyba taszította a Földet, mivel ez az oxigén destabilizálta a metánt, megtisztította azt, és összeomlott az üvegházhatás. A Föld hideggé, valamint tűzmentessé vált.

A tűzről szóló első fosszilis feljegyzésünk a középső ordovícium időszakából származik, több milliárd évvel későbbről. A tűz szempontjából van egy érdekes levegő összetételi pont pont. Ha 13 százaléknál kevesebb oxigén van, a növényi anyagok nem égnek el. Ha 35 százaléknál magasabb, akkor olyan jól ég, hogy az erdők nem lennének képesek növekedni és fenntartani magukat.

Így keletkezett az első tűz.

A 470 millió évvel ezelőtti ordovíciumban az első szárazföldi növények - a mohák és a májvirágok - több oxigént termeltek, és végül elegendő koncentrációt hoztak létre ahhoz, hogy tüzet okozzanak. Végül, körülbelül 420 millió évvel ezelőttről megvan a Földön a tűz első fosszilis bizonyítéka, az ebből az időszakból származó kőzetekben talált faszén. Mivel azonban az oxigénszint még mindig vadul ingadozott, az első kiterjedt erdőtüzek csak körülbelül 383 millió évvel ezelőtt keletkeztek, a mai világban pedig már katasztrófának, semmint érdekességnek tűnik, ha valahol a perzselő láng felüti a fejét.

Egy erről készült érdekes videót ide kattintva tekinthetsz meg:

Forrás: iflscience