promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Misztikus „tűztestű lény” segíti az ukránokat a harcokban, videó is készült róla

Misztikus „tűztestű lény” segíti az ukránokat a harcokban, videó is készült róla

Borítókép:  Profimedia (képünk csak illusztráció!)
Élet
Kategória fejléc
Promotions

Az orosz-ukrán háborúban szembenálló felek egyre kegyetlenebb fegyvereket vetnek be egymás ellen, és még mindig nem látszik a megegyezés szándéka.

A két és fél éve tartó orosz-ukrán háborúban egyre veszélyesebb, és némely esetben egyre meghökkentőbb fegyvereket vetnek be. Egyelőre a szembenálló felek egyike sem nyitott a békekötésre, vagy legalább a fegyverszünetre, mert képtelenek megegyezni a támadók által elfoglalt területek sorsáról.

A nyugati nagyhatalmak egyre hatékonyabb fegyverekkel szerelik fel a szabályos honvédő háborút vívó Ukrajnát, amely immár amerikai gyártmányú F–16-os vadászgépekkel is rendelkezik. De az igazán ijesztő fegyverükről csak a közelmúltban készült felvétel.

A cikk végén lévő videóban úgy tűnhet, mintha egy „tűztestű” idegen lény sétálna be egy kisebb erdőbe, hogy ott porrá égesse a fákat. Szó sincs azonban földönkívüli beavatkozásról, csupán az ukránok lángvető drónját láthatjuk bevetés közben – egyébként ilyennel az oroszok is rendelkeznek.

A tűzcsóva természetesen azt a célt szolgálja, hogy a pokoli hőséggel kiugrasszák az ellenséget rejtekéből, vagy pedig elevenen megégessék, ha erre nem hajlandó. A taktikai fegyver elsődleges célja a megfélemlítés, hiszen a lángszórás nem halad olyan sebességgel, hogy a katonák ne tudnának elmenekülni előle.

A kulcsszó itt a termit: ez vas-oxid (vagy más fém-oxid) és alumíniumpor keverékéből áll, és vízzel olthatatlan módon ég. Békeidőben a vasúti sínek villámgyors hegesztésére használják, háborúban pedig félelmetes gyújtóbomba készül belőle.

2400 Celsius-fokos hőmérsékleten ég a mixtúra, márpedig ez olyan forróság, ami képes az acélt és a betont is megolvasztani. Az emberi testtel érintkezve azonnal leégeti a húst, egészen a csontig, hátborzongató fegyverről van tehát szó. Használatát a nemzetközi egyezmények egyelőre nem tiltják.

Itt látható a lángvető drón működés közben: