promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Félelmetes képet tett közé a NASA, egyik napról a másikra vált felismerhetetlenné egy hatalmas tó

Félelmetes képet tett közé a NASA, egyik napról a másikra vált felismerhetetlenné egy hatalmas tó

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

A változás az űrből különösen látványos, de a tó partján sem jobb a helyzet. 

AZ ERIE-TÓ ÉS A MŰHOLDFELVÉTELEK

Az algavirágzás, amely még júniusban kezdődött, augusztus 13-án elérte az Erie-tó nyugati medencéjét, mintegy 830 négyzetkilométert (320 négyzetmérföldet) borítva be – számolt be a NASA Earth Observatory (IDE kattintva megtekinthető a kép).

Augusztus 22-re ez a terület tovább növekedett, elérve az idei szezon valószínűleg legnagyobb kiterjedését, 1700 négyzetkilométert (660 négyzetmérföldet).

AZ ALGAVIRÁGZÁS HATÁSAI

A szokatlan zöldes-kékes színért mikroszkopikus szervezetek, úgynevezett cianobaktériumok felelősek. Ezek a meleg hőmérséklet és a mezőgazdasági vagy ipari tevékenységek által a vízbe került tápanyagok – például nitrogén és foszfor – hatására szaporodtak el. Az időjárási tényezők is hozzájárulnak a jelenséghez: 2024 áprilisában rekordmennyiségű esőzés sújtotta az Erie-tó környékét, amit egy intenzív hőhullám követett, megteremtve az ideális feltételeket a nyári algavirágzás kibontakozásához.

Az Erie-tó, Észak-Amerika öt Nagy-tava közül a negyedik legnagyobb, rendszeresen szembesül algavirágzásokkal, főként a Maumee folyó által hozott tápanyagok miatt. Bár az algák lenyűgöző látványt nyújthatnak, komoly veszélyt jelentenek mind az állatvilágra, mind az emberekre. A legdominánsabb cianobaktérium-fajok, mint a Microcystis, mérgező mikro-cisztint termelnek, amely koncentrálódik a vízfelszínen, de akár a levegőbe is kerülhet.

VESZÉLY AZ ÉLŐVILÁGRA

Az ilyen mérgező algavirágzások ritkán okoznak súlyos egészségügyi problémákat emberekben, de az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint a cianobaktériumok toxinjai allergiás reakciókat, például bőrkiütéseket, szemirritációt és légzőszervi tüneteket válthatnak ki. Az állatok, különösen a haszonállatok és háziállatok, súlyosan megbetegedhetnek, ha mérgezett vizet isznak, és a halakat is tömeges pusztulás fenyegeti, mivel az oxigénhiány mellett a mérgező anyagokkal is meg kell küzdeniük.

Az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) kutatói nyolc mérőállomást helyeztek el az Erie-tó nyugati részén, hogy figyelemmel kísérjék a mérgező mikro-cisztin szintjét. Adataik szerint a toxin szintje nyár közepén, július végén és augusztus elején érte el csúcspontját, de szeptember elején még mindig magas koncentrációkat mértek.

Az ilyen adatgyűjtés, valamint a műholdképek segítenek jobban megérteni az algavirágzásokat, és előre jelezni, mikor következhetnek be. Az adatok további kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban is, hogy miért kezdtek megjelenni hasonlóan nagy algavirágzások az Erie-tavon kívül más Nagy-tavakban, például a Superior-tóban is. Nem meglepő módon a klímaváltozás az egyik fő gyanúsított.

Az algavirágzás nemcsak természeti jelenség, hanem komoly fenyegetést jelent a környezetre és az emberi egészségre. Ahogy a klímaváltozás egyre nagyobb hatással van az időjárásra, úgy válik egyre gyakoribbá és súlyosabbá ez a probléma, amely hosszú távon érinti az érintett ökoszisztémákat és közösségeket is.

forrás: iFLScience