promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Magyar nők ezrei vannak veszélyben, sokan nem is tudnak róla, mutatjuk a tüneteket

Magyar nők ezrei vannak veszélyben, sokan nem is tudnak róla, mutatjuk a tüneteket

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

Egyre több nőnél jelentkeznek a tünetek, veszélyben lehet az is, aki még nem tapasztalta a panaszokat.

A szép manikűr nemcsak igényes megjelenést, hanem önbizalmat is ad a nőknek. A géllak tartós és megbízható megoldást nyújt, de vannak veszélyei. Sajnos nem minden manikűrös mondja el a géllakozás hátulütőit a vendégeinek, ráadásul sok múlik a szakember gyakorlatán is. Ha rossz kezekbe kerülünk, fájdalmas és elhúzódó szenvedés várhat ránk.

Bőrgyógyászok szerint a géllakk allergia egyre gyakoribb probléma. Az allergiás reakció általában a lakkokban és a manikűrözéshez szükséges anyagokban található vegyszerek miatt alakul ki, különösen a metakrilátok nevű anyagok révén. Ez az, ami a megszilárdulásban játszik szerepet. Az allergiás reakció fő oka, hogy a bőr vagy a körömágy érintkezik ezekkel a vegyületekkel.

Legtöbbször nem azonnal, csak hónapok, évek múltán jelentkeznek a tünetek. Attól, hogy valaki az első néhány alkalom után nem érez fájdalmat és nem ütköznek ki a bőrén a tünetek, nem jelenti, hogy később sem fognak előjönni. A gyakori használat fokozza az érzékenységet, és idővel az immunrendszer túlreagálhatja az adott vegyületet, kialakítva az allergiás reakciót.

A rossz festési technika és a nem megfelelő szárítás (például UV-lámpa alatti elégtelen idő) is hozzájárulhat az allergia kialakulásához, mivel a lakk nem köt meg teljesen, és a nem teljesen kikeményedett anyag nagyobb eséllyel okoz irritációt.

Sok ezer nő van veszélyben

A géllakk allergiás reakció tünetei elsősorban a köröm és körömágy körül jelentkeznek, de akár az ujjakon és a kézen is megfigyelhetők. A tünetek közé tartozhatnak:

  • Vörösség és duzzanat a köröm körül,

  • Viszketés,

  • Bőrhólyagok,

  • Hámleválás,

  • Égő érzés a körömágy területén,

  • Köröm elválása (súlyos esetekben),

  • Egyes esetekben az arc vagy a szemhéj duzzanata is előfordulhat, mivel az allergének gyakran érintkezhetnek más testrészekkel is.

Gyógyítható-e a géllak allergia?

A géllakk allergiának nincs végleges gyógymódja, mivel az allergiás reakció az immunrendszer tartós érzékenységéből fakad. Azonban a kezeléssel és a kiváltó tényezők elkerülésével a tünetek enyhíthetők, és az allergiás reakció megelőzhető.

Ha megjelentek a kellemetlen tünetek, akkor antihisztamin tabletták vagy krémek segíthetnek a viszketés és a bőrpír enyhítésében. Súlyosabb esetekben bőrgyógyász tanácsát kérni, aki megfelelő kezelést és tanácsot adhat.

Engedj meg egy jó tanácsot!

Ha leülsz a körmösöd elé és az ő ujjain nem látsz géllakkot, ami meglehetősen ritka, akkor bátran kérdezz rá, hogy az ő körme miért nincs kifestve. Ha azt mondja, hogy azért, mert allergiás rá, máris joggal feltételezheted, hogy ha a saját körmével nem bánt megfelelően, akkor talán a vendégei sincsenek teljes biztonságban. Illetve ez egy jó alkalom arra, hogy megtudd, hogyan kerülheted el a problémát.