promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Újabb halálos áldozatot szedett a hőség a népszerű Nemzeti Parkban, büfében vesztette életét a férfi

Újabb halálos áldozatot szedett a hőség a népszerű Nemzeti Parkban, büfében vesztette életét a férfi

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Egy étteremben érte utol a halál a szerencsétlen vendéget, nem bírta az időjárást.

Magyarországon már javában dübörög az ősz, azonban bőven vannak olyan helyek a világon, ahol még jelenleg is olyan magas hőmérsékletet mérnek, ami sokak számára veszélyes lehet. Most is egy tragédiáról számoltak be a híradások.

Sok helyen nem foglalkoznak a turisták a hőségriadóval.

A héten jelentették be, hogy a Grand Canyon Nemzeti Parkban található Poncho's Kitchenben is halálos áldozatot követelt az időjárás. Alig több mint egy hónap alatt ez volt a hetedik haláleset, amivel a 2024. évi halálesetek száma alig marad el az éves átlagtól. Mivel a Nemzeti Parkok Szolgálata (NPS) a rendkívüli hőmérsékletre vonatkozó figyelmeztetésekkel frissíti weboldalát, teljesen érthetetlen, hogy a parkban tapasztalható szélsőséges időjárás hogyan érhet bárkit meglepetésként.

Ezen a területen nem jellemző az őszi időjárás.

„Az itteni száraz, gyéren növényzettel borított környezet azt jelenti, hogy az esővizet a talaj nem szívja fel jól.” - mondta Rebecca Roland, az NPS szóvivője a The Hillnek.

„Ez a lefolyás gyorsan mozog a szűk kanyonokon és a meredek terepen, és a száraz patakmedreket percek alatt vízözönné változtatja, még viszonylag kisebb viharok esetén is.”

A hirtelen áradások nem csak a Grand Canyonban fordulnak elő: a Buckskin Gulchban, egy Utah déli részén található szurdokvölgyben is túrázók halálát okozták. A jelenségnek köze lehet a légköri folyókhoz, ahogy azt Robert Shackleford, a CNN meteorológusa is felvetette.

A Nemzeti Parkban ezek az áradások egyre nagyobb problémákat okoznak.

Az úgynevezett légköri folyók a kondenzált vízgőz karcsú, átmeneti oszlopai, amelyek a levegőben haladnak - a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint olyanok ezek „mint folyók az égben”. Amikor ez a víztömeg eléri a szárazföldet, általában heves eső vagy hóesés formájában jelentkezik, és úgy tűnik, hogy az éghajlatváltozás miatt ezek a „folyók” egyre nagyobbak lesznek.

A Nemzeti Parkban nem ritka a 40 fokos hőség sem.

A Grand Canyonra azonban nem ez az egyetlen veszély, amit az éghajlatváltozás jelent. Azt a száraz, gyér növényzetű környezetet, amelyről Roland beszélt, a perzselően forró hőmérséklet hajtja. A cikk írásakor a Belső-kanyonban a jelentések szerint a hőmérséklet elérte a 39 °C-ot, és az NPS azt javasolja, hogy senki ne túrázzon délelőtt 10 és délután 4 óra között.

A mostani áldozatot egy büféhez köthető.

A Grand Canyon Nemzeti Parkban 2024-ben jelentett halálesetek közül nem mindegyik hozható feltétlenül összefüggésbe az éghajlatváltozással, például a véletlen zuhanásoknak, eséseknek ehhez egyértelműen nincs köze. Volt egy BASE jumping haláleset is, amelyben egy személyt 152 méterrel a South Rim alatt találtak meg, kibontott ejtőernyővel. Egyesek azonban azt kérdezik, hogy a jelenlegi szezonban a halálos áldozatok már most is magas száma mögött nem az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek növekedése állhat.

Az év elején az NPS kiadott egy éghajlatváltozási jelentést, amely a Grand Canyont a jövőben fenyegető potenciális veszélyeket vizsgálja, amelyekkel a hőmérséklet emelkedése miatt szembesülhet.

„Már most is elég hosszú szezonunk van, amikor a kirándulók a hőség miatt veszélyeztetettek, és igen, arra számítunk, hogy ez a tavaszra és az őszre is kiterjed” - mondta Garrison Loope, a Grand Canyon Nemzeti Park munkatársa az NPR-nek, egy nyilatkozatában, amelyet egy 2023-as tanulmány megállapításai is alátámasztanak.

A kirándulás továbbra is az egyik legjobb dolog, amit a fizikai és mentális egészségünkért tehetünk, de rendkívül fontos, hogy előre tervezzünk az összes felmerülő nehézséggel. Ha kirándulást tervezünk, mindig ellenőrizzük a helyi hatóságok legfrissebb tanácsait az időjárási figyelmeztetésekről és a biztonsági óvintézkedésekről. Az éghajlati válság előrehaladtával a biztonság megőrzése fontosabb, mint valaha.

A Grand Canyon látványa azonban annyira magával ragadó, hogy még a veszélyes helyzeteket is megéri miatta kockáztatni:

Forrás: iflscience