Tóth Gabi kemény revansot vett Bese atyán egy korábbi sérelme miatt, hűvös eleganciával vágott vissza a Sztárban Sztár énekesnője
Olvass tovább...
Tankönyvi példája a függőségnek, már alattvalóit előtt is megalázta magát a király.
A mai modern világban teljesen természetesnek hat, ha hétköznapi függőségekről beszélünk. Nem tudok ellenállni a csokoládénak, az első kávé előtt ne szólj hozzám, muszáj most ennem egy falatot. Apróságoknak tűnő dolgok, amik behálózzák az életünket, régebben viszont ezek akár a tönk szélére is sodorhattak akár egy királyi családot is.
Olvass tovább...
El is süllyedt volna az igazságosként elhíresült király, ha nem tudja fedezni napi szükségleteit, pedig egyik szenvedélye egy akkoriban igen drága alapanyag volt.
Mátyás király híres lakomái középpontjában gyakran a cukor állt, amelyet az itáliai kereskedők budai lerakatából szerzett be. Az édes ételek, köztük a nádmézből készült finomságok, kiemelt helyet kaptak udvarában. Az 1476-os esküvői lakomán, amelyen Nápolyi Aragon Beatrix volt a menyasszony, egy különleges ételsorral kápráztatták el a vendégeket, amelyben már az első fogás is édesség volt. A hetedik fogás egy művészien megalkotott cukorkert volt, amely cukormadarakkal és cukorból készült mirtuszfával büszkélkedhetett.
Olvass tovább...
A cukor ekkoriban még nagy luxusnak számított Magyarországon, főként a királyi udvarok és főúri háztartások kiváltsága volt. Azonban a 16. század végére a cukor ára csökkent, és egyre több helyen használták édességek készítéséhez.
Az édes ízek iránti szenvedély Mátyás utódjára, II. Ulászlóra is jellemző volt, bár az ő udvara már szerényebb volt, és a mohácsi csata után II. Lajos király pénzügyi nehézségei miatt szinte teljesen nélkülözte a cukrot a mindennapi étkezésben. Amikor azoban úrrá lett rajta a kényszer, akkor a palota alkalmazottjaitól kért kölcsön, ezzel fedezve a kiadásait. Természetesen ezt csak a jobbmódú beosztottjai engedhették meg maguknak, ez azonban bőven módot adott arra, hogy a király lejárassa magát az udvartartásában.
Az 1500-as évek második felétől a nádcukor elérhetősége nőtt, de a magyar társadalom szélesebb rétegeiben csak a 19. században vált általánossá a cukorfogyasztás, ekkorra azonban már jórészt cukorrépából készítették azt.
Forrás: szupermenta.hu