promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Soha többet nem mehet olimpiára Imane Khelif? A párizsi botrány után súlyos döntést hozhat a NOB, ami már a Los Angeles-i játékokra is hatással lenne

Soha többet nem mehet olimpiára Imane Khelif? A párizsi botrány után súlyos döntést hozhat a NOB, ami már a Los Angeles-i játékokra is hatással lenne

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

A párizsi botrány már a NOB-nak is sok volt, drasztikus lépés jöhet.

Világszerte sokakat felháborított az algériai női ökölvívó, Imane Khelif esete, ugyanis a korábban elvégzett tesztek eredményei szerint a sportolónak XY kromoszómája van, emiatt pedig magasabb a tesztoszteronszintje. Sokan emiatt már férfiként kezelték Khelif-et, idehaza még nőverőnek is nevezték, és nem is nézték jó szemmel, hogy az olimpikont senki sem tudta legyőzni, így aztán aranyéremmel zárhatta a párizsi olimpiai játékokat. A kialakult botrány látszólag eleinte nem érdekelte a NOB-ot, de az utolsó napokban már olyan drasztikus lépésekről nyilatkoztak, ami sok-sok év után alapjaiban változtathatja meg a világraszóló sporteseményt.

A Nemzeti Olimpiai Bizottság súlyos döntést hozhat, aminek az lenne az eredménye, hogy Imane Khelif nemhogy a 2028-as Los Angeles-i játékokon, de a jövőben soha többet nem tudna olimpiára menni, ugyanakkor vele együtt Hámori Luca, Kovács Richárd, és a világ többi ökölvívója sem.

Merthogy a NOB fontolóra vette, hogy a továbbiakban nem lesz az ökölvívás része a nyári olimpiai játékoknak, vagyis 128 év után kivehetik a versenyprogramból.

Thomas Bach, az Olimpiai Bizottság elnöke egy napokban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a lehető leghamarabb szeretnének dönteni ez ügyben, legkésőbb a 2025-ös év végéig. Mindazonáltal a NOB már most kijelentette, hogy négy év múlva, Los Angeles-ben

semmiképpen sem akarják megrendezni a boksztornát, ahogy azt a japán és a francia fővárosban tették.

Imane Khelif-ről a hazai sajtó is nagyon sokat foglalkozott; többek között Kovács Kokó Istvánt is megszólaltatták több médiumnál is, aki elárulta, hogy annak idején nem véletlenül zárta ki a világbajnokságról a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség az algériai sportolót, hiszen már ott bebizonyították a tesztek, hogy XY kromoszómája van.

Kokó egész egyszerűen csalónak nevezte az ATV Heti Napló című műsorában Imane Khelif-et, amiért a genetikai adottságai miatt olyan előnyt élvez a női mezőnyben, ami súlyosan veszélyezteti a fair play-t és a sport biztonságát. Kovács István úgy gondolja, hogy ilyen esetben a sportág nem engedheti meg, hogy ilyen versenyzők induljanak, hiszen az ökölvívásban a fair play mellett az egészségvédelem a legfontosabb.