promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Imane Helif nagy bejelentést tett friss olimpiai bajnokként, súlyos megtorlásra számíthatnak azok, akik Hámori Lucát védték

Imane Helif nagy bejelentést tett friss olimpiai bajnokként, súlyos megtorlásra számíthatnak azok, akik Hámori Lucát védték

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Eközben a női 57 kilósok versenyét is vitatott nemiségű versenyző nyerte. 

Iman Helif, az algériai női bokszoló, hatalmas hullámokat kavart a 66 kilós súlycsoportban való szereplésével, amelyet nemcsak sportsikerei miatt emlegetnek, hanem a személye körül kialakult botrány miatt is. Helif, akit azzal vádoltak, hogy a férfiakat jellemző Y kromoszómája van, hihetetlen mértékű online zaklatás áldozata lett. Bár a vádak megalapozottsága még mindig kérdéses, az aranyérem megszerzése után Helif úgy döntött, hogy újabb harcot indít – ezúttal nem a ringben, hanem a bíróságon.

Az ügyet Helif ügyvédje, Nabul Boudi képviseli, aki határozottan kiáll ügyfele mellett.

„Védencem az online zaklatás és sértegetés ellen akar fellépni, a küzdelem most a ringből átkerül a bíróságok elé. Iman Helif, Párizs ökölvívóbajnoka úgy döntött, harcot vív az igazságáért, a méltóságáért és a becsületéért, ezért feljelentést tettünk interneten elkövetett súlyos zaklatás miatt”

– nyilatkozta Boudi.

Az ügyvéd szerint a büntetőeljárás során fény derül arra, hogy kik állnak a nőgyűlölő, rasszista és szexista kampány mögött, de azokat is felelősségre kell vonni, akik ezt a digitális lincshangulatot táplálták. Helif embertelen zaklatása komoly árnyékot vet az olimpiai játékokra.

Helif maga csak egyszer szólalt meg az ügy kapcsán a játékok kezdete óta, amikor röviden, de határozottan válaszolt kritikusainak:

„Nőnek születtem, mindig is az voltam, és csak nők ellen harcoltam.”

Ha a bíróságon sikerrel járnak, akkor valószínű, hogy a világ számos médiája, köztük magyar lapok is, kártérítést lesznek kénytelenek fizetni Helifnek a róla írt sértő megjegyzések miatt.

Közben egy másik súlycsoportban is viharokat kavart az olimpiai győztes. Lin Jü-ting olimpiai aranyérmet nyert a női 57 kilogrammos boksz kategóriában. A tajvani bokszolót sokan támadták, amiért férfiként indult nők ellen, és ellenfelei, köztük a bolgár Szvetlana Sztaneva és a török Esra Yildiz, tiltakozó jelzéseket mutattak az eredményhirdetés során. Lin egyhangú pontozással győzte le lengyel ellenfelét, Julia Szeremetát.

forrás: Blikk