promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Külföldön tudták meg először Márton Vivianáról, Magyarország semmit sem sejtett, hidegzuhanyként ért minket ami az olimpián történt

Külföldön tudták meg először Márton Vivianáról, Magyarország semmit sem sejtett, hidegzuhanyként ért minket ami az olimpián történt

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Kiderült az aranyérmes olimpikon titka. 

Aligha van olyan ember Magyarországon, aki ne hallott volna az első olimpiáján szereplő, 18 éves Márton Vivianról - és biztos, hogy nagyon kevesen vannak azok, akik az aranyérme előtt hallottak róla. Az egzotikus nevű taekwondo nem tartozik a hazánkban legnépszerűbb sportágak közé, de amit a harcművész lány csinált, egészen elképesztő teljesítmény.

Vivian helyzete azért is speciális, mert bár teljesen magyar szülőktől származik, a Kanári-szigeteken, Tenerifén születtt, és jelenleg is Spanyolországban, Madridban készül, így nem csoda, hogy az ottani sajtó figyelmét is felkeltette a szereplése, főleg, hogy lett volna lehetősége spanyol színekben is szerepelni, ám ő ikertestvérével együtt egyértelműen Magyarországot kívánta képviselni a nemzetközi versenyeken.

Hazánk friss olimpiai bajnoka az alábbi környezetben szeretett bele a küzdősportba:

Az egyik legnagyobb spanyol újság, az El Correo így ír hazánk friss olimpiai bajnokáról:

Viviana Marton, a Kanári-szigeteken született sportoló, 12 éves koráig Tenerife szigetén nevelkedett, mielőtt Madridba költözött, hogy folytassa taekwondós edzéseit. A szülei, Zslot Marton és Barbara Kiss, turistaként érkeztek a szigetre, de annyira megszerették, hogy ott maradtak. Viviana és ikertestvére, Luana is taekwondózni kezdett, és gyorsan kitűnt tehetségük.

Madridba költözve Viviana folytatta edzéseit, de végül Magyarországot választotta, mert ott szabadabban járhatta a saját útját. A 2024-es olimpián taekwondóban 67 kg alatt aranyérmet szerzett, de ezt az érmet Magyarország nevében nyerte. Ez a döntés nemcsak a sport, hanem a család identitása szempontjából is jelentős, hiszen szülei hazája mellett tették le a voksukat, hogy megvalósíthassák álmaikat.

Viviana és testvére számára Magyarország nemcsak lehetőségeket, hanem egy új otthont is jelentett, ahol úgy dolgozhattak és fejlődhettek, ahogy mindig is szerettek volna. Ez a történet nemcsak a sport iránti elkötelezettségről szól, hanem arról is, hogy mennyire fontos a támogatás és a lehetőségek biztosítása a tehetségek számára.

Nővére, Luana nem tudta kvalifikálni magát, mert az olimpia előtt elveszített egy kulcsfontosságú mérkőzést, de Viviana most azzal büszkélkedhet, hogy a magyar válogatottból ő az első nő, aki taekwondóban indulhat a játékokon. És milyen módon! Debütálás és arany.

"Már most úgy érzem, hogy történelmet írtam. Nagyon büszke vagyok arra a sok munkára, amit elvégeztünk"

- mondta a lapnak, és nem is gondolta volna, hogy aranyat fog nyerni. Lehetősége persze volt rá, hiszen irigylésre méltó az előélete. A 18 éves kanáriai lány eddig három aranyat és egy ezüstöt nyert azon a hét versenyen, amelyen részt vett. Az eddigi 22 küzdelméből 19-et megnyert, beleértve a pénteki olimpiai döntőt is, amelyen indult.

Látható tehát, hogy a spanyol sajtó is rettenetesen büszke Viviana teljesítményére - a végén viszont a magyar himnuszt játszották a lánynak. Az El Correo-nak viszont nyilatkozott arról is, hogy ikertestvére mellett miből merít erőt a versenyekre, Viviana ugyanis hűséges csodálója csapattársának, Cerezónak.

"Nagyon jól közvetíti az önbizalmát, és ugyanezt teszi velem is? Ő a legjobb a világon. Fantasztikus vele edzeni, mindig a legjobbat hozza ki belőled, és minden edzésen száz százalékos munkára késztet. Ha érmet nyernék, annak egy része az övé lenne"

- mondta néhány napja.

forrás: El Correo